Параклис оцеля по чудо от огън, инциденът в малкия храм

...
Параклис оцеля по чудо от огън, инциденът в малкия храм
Коментари Харесай

Опитаха да подпалят параклиса Свети Николай край Сопот

Параклис оцеля по знамение от огън, инциденът в дребния храм „ Свети Николай “ край Сопот е станал най-вероятно късно нощес или тази нощ.

Горяла е част от олтара, огънят е унищожил хартиени икони и църковна завивка. Монетите за свещи, оствени напряко върху олтара обаче са недокоснати.

За случая описа пред „ Марица “ художникът-дърворезбар и някогашен кмет на Сопот Христо Цолев, който самичък построи и изписа параклиса „ Свети Николай “ през 2014-2015 година

Както всяка заран, по този начин и през днешния ден той отишъл към 8.00 часа сутринта в храма, с цел да възпламени свещ, да нагледа обителта и в случай че е належащо да сложи нови свещи. Бил за последно там през вчерашния ден към 17.30 часа. Оставил 10 нови свещи за богомолците, които идват всеки ден. Когато си тръгнал всичко си било на място. На пейките край храма имало трима души – баба с внуче и юноша, седнал покрай тях.

Тази заран обаче видях, че десетте свещи, които оставих нощес са били запалени на снопче, то е горяло пред олтара и запалило найлоновата завивка. Изгорели са хартиени икони и е развалена част от красивата дървореза на олтара, описа Христо Цолев.

Според него олтарът и параклисът са оживели по знамение – избавил ги е патронът свети Николай, както и това, че дървената част на олтара, резбована с красива резба, е от липа – плътна дървесина, която не е могла да се подпали от пламъка на десетина свещи.

Още тази заран Христо Цолев е подал сигнал в Районното ръководство на полицията в Карлово.

Според него това е случай и той не е инцидентен. А похищението над параклиса „ Свети Николай “ не е първото. Както тогава „ Марица “ писа, предходната година от дървена каса с железен обков и бяха откраднати монетите, които посетителите оставят за свещи. Тогава ключалката бе отворена доста професионално. Няколко месеца по-късно дървената каса бе разрушена. От тогава миряните оставят парите за свещи на олтара и до момента не е имло случай на посягане.

Душата ме заболя, призна пред „ Марица “ Христо Цолев. От откриването му в края на 2015 година до момента параклисът се посещава от доста хора, броят им наближава 3000, знам това по броя на църковните свещи, които оставям. Затова още преди време си дадох обещание, че ще направя специфичен подарък на 3000-ния клиент – няма да издавам какъв е тъкмо, само че съм го изработил ръчно и тематично е обвързван с храма, показа той.

Това обаче не е първото посягане върху параклисите край Сопот. Само в дребния храм „ Свети Георги “ на някоко стотин крачки от параклиса „ Свени Николай “ имаше два палежа – при единия иконите бяха събрани в средата на храма и подпалени, при другия – хартиени икони бяха струпани в един ъгъл и подпалвач им бе драснал клечката.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР