Парагрипни вируси вгорчиха коледните празници на цели семейства във Варна.

...
Парагрипни вируси вгорчиха коледните празници на цели семейства във Варна.
Коментари Харесай

Вируси-мутанти вгорчиха коледните празници на цели семейства във Варна

Парагрипни вируси вгорчиха коледните празници на цели фамилии във Варна. Лични лекари обясниха, че пациенти са ги търсили и през почивните дни поради мощни болки в гърлото, последвани от изобилна хрема и загуба на глас, които засягали и дребни, и огромни членове на семейството.

Симптомите обаче рядко включват висока температура и отшумяват за 3-4 дни, в случай че не се появят затруднения, най-често ларингит. Според медици от началото на декември има и доста случаи на респираторно-синцитиален вирус.

Той нападна най-вече дребни деца и може да провокира бронхиолити, само че визира и възрастните с по-слаб имунитет, като постоянно провокира пневмония, обясниха персонални лекари.

Въпреки че в формалните данни на РЗИ случаи на грип няма, те настояват, че в града към този момент циркулира грип вид А. Никой не си прави проби, изключително по празниците, хората хвърлиха и маските, картината ще стане ясна при започване на януари, разясниха персонални лекари.

Седмично остри респираторни болести повалят по 500-600 души в града и района, като половината са деца до 14 година Най-малко са болните пенсионери.

Преди Коледа от РЗИ оповестиха, че заболеваемостта от ОРЗ е достигнала 122,7 на 100 000 души, до момента в който от COVID-19 е под 16 на 100 000. Болниците в града още не са претъпкани, защото към този момент затрудненията не са всеобщи.

Проблем обаче е неналичието на някои търсени противовирусни препарати в аптеките. Сред тях е сиропът Нурофен за деца.

Според фармацевти той се бутилирал в Украйна и по тази причина от доста време нямало доставки. Възрастните пък пазарят турския аналог на Парацетамол - Аферин форте. В южната ни съседка опаковката коства малко над 2,40 лева, а у нас е най-малко 13 лева

Другата всеобща болест във Варна е варицелата. Пик на заболелите деца имаше в средата на декември с над 300 случая седмично, само че в предколедната седмица паднаха до 235, съобщава  " Труд ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР