Парагрип ни удря след сезона на инфлуенцата. Това показват данните

...
Парагрип ни удря след сезона на инфлуенцата

снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Парагрип ни удря след сезона на инфлуенцата

Парагрип ни удря след сезона на инфлуенцата. Това демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни болсти. Циркулацията на вирусите у нас всяка седмица наблюдават експертите от Националната референтна лаборатория „ Грип и ОРЗ “.

И до момента в който проучванията през през последните седмици ясно демонстрират, че случаите на инфлуенца понижават доста, то към този момент се появява по този начин нареченият парагрип. Този вид вируси носят това название поради морфологичното и биологичното си подобие с вирусите на грипа. Парагрипът може да протича леко, само че и да докара до ларингит, бронхит и пневмония, изясняват лекарите.

За отминалата седмица в лабораторията са изследвани 74 клинични проби на приети в болница пациенти. Само в 15 от тях е засечен грип вид А. Три проби пък са били позитивни за ковид.

Изолирани са няколко случая на парагрипен вирус 2 и парагрипен вирус 3. Първият провокира ларингити. Той може да аргументи по този начин наречения круп синдром, който визира горните дихателни пътища, най-вече ларинкса, което провокира присъща лаеща кашлица, пресипнал глас, а от време на време и разнообразни по степен прояви на дихателна непълнота. Педиатрите сега следят повече ларингити измежду децата. Парагрипният вирус 3 пък е обвързван с развиването на пневмонии, бронхити и бронхиолити.

И до момента в който инфлуенцата нападна най-много през зимата, парагрипните инфекции най-често протичат напролет, лятото и есента. Повечето случаи на парагрип се срещат при дребни деца, все пак параинфлуенца може да засегне всяка възрастова група.

В момента измежду малчуганите върлува и респираторно-синцитиален вирус, риновирус, аденовирус и бокавирус, демонстрира проучването на пробите от лечебните заведения за предходната седмица. Същевременно случаите на шарки измежду децата не престават да нарастват.

Само за отминалата седмица у нас са открити над 330 заболели от скарлатина. От началото на годината бактериалната зараза е повалила на легло 2153 деца. Само за седмица у нас пък над 700 малчугани са се разболели от варицела. Така от началото на годината в България са регистрирани 6215 случая.

Източник: Телеграф

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Здраве.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР