Парадите са символ на американската демокрация. За няколко часа всички

...
Парадите са символ на американската демокрация. За няколко часа всички
Коментари Харесай

Поредната американска трагедия

Парадите са знак на американската народна власт. За няколко часа всички се сплотяват в патриотична пищност - демократи и републиканци, дами и мъже, млади и остарели. Това е изключително правилно за 4 юли - националния празник на Съединени американски щати, когато хиляди се събират край пътищата в цялата страна, с цел да приветстват маршируващи оркестри, мажоретки, препасани през гърдите със сини, бели и червени ленти.

Така е и в понеделник в Хайленд Парк, богато предградие на Чикаго на езерото Мичиган. Семейства са се наредили на Сентръл Авеню, носят култивиран столове и хладилни чанти деца дойдат с украсени колела. В една разграничена нация парадът би трябвало да обезпечи миг на единство на духа.

Събитието обаче се трансформира в следващата американска покруса.

Първоначално хората си мислят, че чуват фойерверки. Други считат, че това са поздрави към ветераните, маршируващи на парада. Бързо се разбра, че не става въпрос за подправени ракети, а за същински изстрели. Идват от покрива на близкия магазин за козметика.

Хората се разбягват паникьосани във всички направления. Опитват да се скрият във входове, в близкия супермаркет, под коли. Баща хвърля сина си в контейнера за отпадък, до момента в който търси останалите си деца.

Петима губят живота си на улицата, а един умира по-късно в болничното заведение. Повече от тридесет души са ранени - някои от тях съществено. Според управляващите жертвите са деца и възрастни хора на възраст сред 8 и 85 години.

След повече от осем часа търсене шефът на полицията Лу Джогмен оповестява за ареста на мъж. 22-годишният Робърт Крим, който преди този момент е бил „ обект на полицейски интерес “, е видян в колата си от патрулиращ служител на реда в Лейк Форест, северно от Хайленд Парк.

Сртелецът е израснал в Хайленд парк.

Направил е опит да избяга, само че е арестуван. Снимката, оповестена няколко часа по-кусно, демонстрира тъмнокос, усмихнат бял мъж със мощно татуиран врат.

Това е трета всеобща кланица в Съединените щати единствено за няколко седмици. През май 10 души починаха в супермаркет в Бъфало, Ню Йорк, последвани малко по-късно от. Въпреки това през юни Върховният съд на Съединени американски щати единствено смекчи в допълнение законите за ограничение на оръжията, вместо да ги затегне.



Първата жертва, разпозната в Хайленд Парк, е Николас Толедо, на 76 години. Той е от Мексико и съгласно Chicago Sun-Times е отишъл на посетители на фамилията си в Хайленд Парк. Толедо е бил в инвалидна количка и по време на парада е седял сред сина си и племенника си.

„ Виждал съм доста неприятни неща “, сподели лекар Дейвид Баум пред The ​​Times. Но това, което видях на парада, беше „ мъчно за осмисляне “: жертвите бяха „ безусловно раздрани “. По първична информация причинителят е употребявал " мощна пушка ".

4 юли би трябвало да бъде ден за „ празнуване на общността и свободата “, сподели Нанси Ротеринг, кмет на Хайленд Парк. „ Вместо това, ние се борим с ужаса, който ни гони по петите. “

„ Нямам думи за това страшилище, което дебне и стреля в навалица от фамилии с деца. ", сподели и Дж. Б. Прицкер, губернатор на Илинойс.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в началото излезе с писмена декларация, с която изрази безпокойството си от случилото се и с която даде обещание „ да не се отхвърля от битката против епидемията от принуждение с оръжие “.



Няколко часа по-късно той се появи пред камерите на южната ливада на Белия дом, където беше поканил членове на фамилията си на барбекю, само че избягваше непосредствено да адресира нещастието в Хайленд Парк.

„ Никога не съм бил по-оптимистично надъхан за Америка, в сравнение с съм през днешния ден “, прочете той квалифицираната си тирада, която, в светлината на настоящите събития, изглеждаше остаряла.

Само девет дни по-рано Байдън подписа първия закон за надзор над оръжията в Съединени американски щати от близо 30 години насам. Компромисът с минимален общ знаменател, контрактуван от демократи и няколко републиканци след клането в учебното заведение в Увалде, цели да ускори инспекциите на бекграунда на хората, които купуват оръжие и да подсигурява, че оръжията няма да попаднат в ръцете на рискови хора.

В часовете, до момента в който обвиненият в Хайленд Парк към момента е на независимост, локалните поданици са предизвестени да не напущат домовете си. Вместо да честват, хората остават пред тв приемниците си или в полицейското ръководство. Няколко прилежащи града анулираха празненствата си за 4 юли от боязън, а някои плажове на езерото Мичиган затвориха.

Сенатор Дарън Бейли, който се кандидатира за губернатор с благословията на някогашния президент Доналд Тръмп и също взе участие в дебата за оръжия, единствено че подкрепяйки ги, като, наподобява по-малко изплашен от стрелбата.

„ Нека се помолим за правдивост и по-късно да продължим напред и да отпразнуваме независимостта на тази нация “, сподели той пред поддръжниците си във Фейсбук Live.

После му се наложи да се извини посредством своя представител.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР