Парадигмата на глобалното икономическо развитие се променяВече съм писал неведнъж,

...
Парадигмата на глобалното икономическо развитие се променяВече съм писал неведнъж,
Коментари Харесай

Всякакви инвестиции днес в Русия са по-безопасни

Парадигмата на световното икономическо развиване се трансформира

Вече съм писал нееднократно, че парадигмата на международното икономическо развиване се трансформира и това ще изисква коренно преструктуриране на всички финансови и стопански механизми, в това число капиталовите. А в този момент ще обясня същността на казуса с два образеца.

Първият е цифровата стопанска система /ЦИ/. Появява се през 80-те години и появяването му е обвързвана (тук доста опростявам, с цел да разпознавам ясно икономическия механизъм) с обстоятелството, че американските семейства стартират да получават заеми за закупуване на разнообразни електронни джаджи. С други думи, част от стимулирането на търсенето, основано посредством емисионния механизъм на Рейгъномиката, стартира да се насочва към развиването на цифровата стопанска система.

Сегашните проблеми на ЦИ са свързани с обстоятелството, че общият поток от тласъци, създавани в продължение на 40+ години, последователно стартира да понижава (откакто стартира битката с инфлацията). Ако ФРС /Фед/ превежда съсредоточения поток от емисионни пари в тънки поточета, ориентирани към всяко съответно домакинство, то „ цифровиците “ се научиха да събират тези потоци още веднъж. Но с намаляването на поддръжката, стартира да понижава и противоположният поток. Но „ цифровиците “ не могат просто по този начин да понижат разноските си – има прекалено много отговорности, в това число политически.

Като цяло от време на време е доста по-трудно да отмените нещо, в сравнение с да го създадете. И въпросът е: има ли смисъл през днешния ден да се влага в цифровата стопанска система? Вече имаме огромен въпрос.

А ето и различен образец, още по-разбираем, инвестиция в недвижими парцели в Дубай. Тук „ взривът “ е понятен – в изискванията на санкционната война Дубай се трансформира в един от центровете на съдействие. Но локалният „ взрив “ е едно, а дълготрайната облага е напълно друго.

Тук всичко е доста по-сложно, защото рецесията не е изчезнала, международната стопанска система се свива и ще продължи да го прави още дълго време. Нека не забравяме, че в Дубай всичко принадлежи на емира и в случай че разноските за поддържане на цялата градска стопанска система стартират да порастват (спрямо доходите), тогава „ притежателите “ (в реалност дълготрайни наематели, защото всичко принадлежи на емира) на недвижими парцели ще платят за всичко. С всички стоварващи се последици. Хората отиват в Дубай основно за красива фотография. Правенето на бизнес е доста проблематично, има доста разноски.

Освен това никой в Дубай няма да поеме възходящите опасности. Което постоянно това води до увеличение на разноските. Тоест към този момент в средносрочен проект доходността на всяка инвестиция в Дубай ще падне - и ще бъде благословия, в случай че остане в позитивната зона. Защото мнозина ще открият, че имат загуби и какво да вършат с тях?

Но най-вероятно позитивната зона е химера. Все отново пазарът на недвижими парцели един път гръмна мощно. От 2009 година насам темпът на строителство на недвижими парцели в емирство Дубай изпреварва търсенето и до 2013 година пазарът е изцяло препълнен с предложение.

До 2016 година цените на недвижимите парцели паднаха с 20-30%, само че продажбите продължиха да понижават. От 2017 година до 2018 година броят на покупко-продажбите с недвижими парцели е намалял от 23,7 хиляди до 16,6 хиляди

За да избави по някакъв метод обстановката, през 2019 година държавното управление на ОАЕ разгласи 10-годишно позволение за престояване за вложители, и също по този начин разреши 100% задгранична благосъстоятелност върху фирмите. В резултат на това още през 2021 година пазарът набъбна с 90% едновременно, което беше връх за последните 12 години.

В началото на 2022 година геополитическото напрежение се добави към факторите за напредък, принуждавайки вложителите от Русия, Украйна и Беларус да търсят „ несъмнено леговище “ за своя бизнес и спестявания. Въпреки това, откакто скокът на търсенето бъде задоволен, пазарът ще премине към застоялост, повтаряйки 2013-2018 година

Можем да чакаме срив на пазара на парцели в Дубай с 20-30% релативно тъкмо в кратковременен проект от 2-3 години. Това ще се дължи на падащите цени на парцелите вследствие на свръхпредлагане и голям брой непродадени парцели.

Оттук и заключението: всяка инвестиция в Русия през днешния ден е по-безопасна. Да, ние не разполагаме с подобаваща инфраструктура във всички браншове, само че там, където имаме (например вложения в жилищно строителство), тя е доста по-надеждна, в сравнение с в Дубай да вземем за пример.

Или напълно съответно, в случай че мислите не за спекулации за интервал от три месеца (въпреки че тук към този момент има опасности), а за средносрочен проект, по-добре е да инвестирате в недвижими парцели в Москва.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР