Папският град се превръща в суверенна територия едва през 20-те

...
Папският град се превръща в суверенна територия едва през 20-те
Коментари Харесай

Само 7 жени в света могат да носят бяло в присъствието на папата

Папският град се трансформира в суверенна територия едвам през 20-те години на предишния век, само че Ватиканът постоянно е бил центъра на Римокатолическата черква още от 4 в. Оттогава насам западната черква е запазила непроменени доста от традициите си, написа huffingtonpost.com.

Една от тях е обвързвана с метода, по който дамите би трябвало да се обличат, когато са на визита при папата. Главата на римокатолическата черква се сменя през годините, само че знатните дами постоянно са били длъжни да се обличат по избран метод, без значение кой е на власт.

Векове наред дамите носят дълги черни рокли с високи яки и дълги ръкави, които покриват по-голямата част от телата им. Главите им би трябвало да са покрити с дълъг воал. Това предписание важи за всички принцеси, кралици, даже и за тези, които не изповядват религията.

Облеклото може да наподобява на депресиращо и скръбно за тези, които не са наясно с традициите на религията, само че черният цвят в този случай не е знак на печал, а на примирение и благочестие.Това значи, че всички дами, които са на визита при папата съблюдават разпоредбите на католическата черква, като демонстрират страхопочитание към него.

Има няколко дами, на които е разрешено да носят бяло при среща с главата на римокатолическата черква. За това изключение от правилото си има френски израз " Le privilège du blanc " ( привилегията на бялото).

Правото да носят бяло в наличието на папата е непокътнато единствено за католическите кралици и принцеси. В наши дни те са доста малко – единствено 7 на брой от целия свят. Те са:
Принцеса София, ИспанияПринцеса Летисия, ИспанияПринцеса Шарлен, МонакоПринцеса Матилда, БелгияПринцеса Паола, БелгияВеликата Княгиня Мария Тереса, ЛюксембургПринцеса Марина, Неапол
През последните години държавни глави и други лица са позволени на визита и без да са облечени в черно. Има и случаи, при които дамите, които могат да носят бели рокли или костюми, залагат на тъмния цвят.

Източник: framar.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР