Папата осъди тесния личен интерес и национализма в начина, по

...
Папата осъди тесния личен интерес и национализма в начина, по
Коментари Харесай

Папата осъди отношението към мигрантите в Европа

Папата осъди " тесния персонален интерес и национализма " в метода, по който европейските страни се отнасят към мигрантите. В тирада във краткотраен бежански лагер с 2 хиляди жители на гръцкия остров Лесбос папа Франциск назова пренебрегването на мигрантите " корабокрушението на цивилизацията ".

Папата посети Лесбос за първи път през 2016 година, когато той беше съществена входна точка за хората, които се опитваха да стигнат до Европа.

Оттогава се появиха нови горещи точки и папата изрази страдание, че малко неща са се трансформирали.

Миналия месец 27 души починаха, когато тяхната надуваема лодка потъна в Ламанша сред Франция и Обединеното кралство. Няколко души също починаха при ниски температури, пробвайки се да преминат в Полша от Беларус, която отхвърля обвиняванията, че е провела рецесията на границата си, с цел да дестабилизира Европейски Съюз.

" В Европа има хора, които не престават да третират казуса като нещо, което не ги визира – това е трагично ", сподели папа Франциск.

Въпреки че пандемията на ковид сподели, че огромните провокации би трябвало да бъдат обсъждани дружно и има знаци, че това се случва във връзка с изменението на климата, нямаше признаци за сходен метод към миграцията, уточни той.

Според него е елементарно " да се повлияе на публичното мнение, като се всява боязън от другия ".

" Нека изкореним преобладаващия нрав, въртящ се към нашето его и персоналния и национални егоизми, които дефинират всяко решение, което вземаме " прикани той.

Понтификът сподели още, че е пристигнал на остров Лесбос, с цел да огледа в очите децата мигранти, които са видели гибел, ограничения и апетит. Той фактически се срещна с дребна група най-вече деца, застанали зад железни загради. Едно от децата извика " обичам те ", което подтикна понтифика да погали бебетата.

Човекът е над всяка идеология и светът би трябвало да се обърне към тези, които страдат, напомни той в името на тези детски очи.

Главата на Римокатолическата черква беседва с бежанци, които му споделиха персоналните си драми. Той благодари на Гърция за напъните, които поставя с цел да даде протекция за бежанците.

По информация на дипломатическата задача на Ватикана в Атина дружно с папа Франциск от лагера на остров Лесбос ще отпътуват 300 бежанци.

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу, която придружаваше Франциск, сподели, че казусът с миграцията е отговорност на цяла Европа, освен на Гърция.

Повече от 8000 души са минали в Гърция по суша и море тази година, което е по-малко от към 15 000 предходната година и към 75 000 предходната година, съгласно данни на Европейски Съюз.

Гърция построява затворени лагери на няколко острова, с цел да приюти търсещите леговище, до момента в който молбите им не бъдат обработени. Страната отхвърля гръцката брегова защита да отблъсква мигранти в морето и твърди, че ги избавя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР