Папа Йоан-Павел Първи, чийто понтификат е продължил едва 33 дни

...
Папа Йоан-Павел Първи, чийто понтификат е продължил едва 33 дни
Коментари Харесай

Папа Йоан-Павел Първи ще бъде обявен за блажен

Папа Йоан-Павел Първи, чийто понтификат е траял едвам 33 дни през 1978 година, ще бъде беатифициран (обявен за блажен), което е първата стъпка към оповестяването му за светец на Римокатолическата черква. Това се споделя в изказване на сегашния папа Франциск, публикувано от пресслужбата на Ватикана и представено от Ройтерс.

Франциск е одобрил документ, който признава съществуването на едно знамение, настъпило с посредничеството на починалия папа със светско име Албино Лучани.

Папа Йоан-Павел Първи се възкачва на Светия трон на 26 август 1978 година като правоприемник на умрелия преди този момент Павел Шести, само че ненадейно умира на 28 септември същата година. След него Римокатолическата черква е управлявана от Йоан-Павел Втори.

Внезапната гибел на 65-годишния Йоан-Павел Първи поражда тайни теории за вероятно ликвидиране и отравяне, нo те са опровергани. Смята се, че той е умрял в съня си от инфаркт.

Според учението на Римокатолическата черква чудесата са само Божие дело, а светците които са в небесата при Господа, се застъпват пред него от името на хората, които се молят. Чудото с посредничеството на Йоан-Павел Първи е необяснимото изцеляване на 11-годишно момиче в Буенос Айрес, пишат ватикански медии.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР