Папа Франциск заяви, че според него е морално приемливо“ държавите

...
Папа Франциск заяви, че според него е морално приемливо“ държавите
Коментари Харесай

Папата: Киев да се съгласи на евентуален диалог с Русия. Пращането на оръжия за самозащита е морално

Папа Франциск съобщи, че съгласно него е „ морално задоволително “ страните да доставят Украйна с оръжия, с цел да оказват помощ на страната да се отбрани от съветската експанзия.

В диалог с кореспонденти при завръщането си от тридневно посещаване в Казахстан този четвъртък Франциск също по този начин прикани Киев да се съгласи на възможен разговор с Русия. Украинските управляващи не желаят да договарят с Москва, защото поеха самодейността във войната, и не са склонни на териториални отстъпки.

В Казахстан папата участва на конгрес на религиозни водачи от целия свят. Той даде конференция, траяла 45 минути, до момента в който се връщаше назад във Ватикана със аероплан. Попитан от един от репортерите дали е вярно от морална позиция да се праща оръжие на Украйна, Франциск отвърна, представен от „ Ройтерс “: „ Това е политическо решение, което може да бъде морално, морално задоволително, в случай че се прави при етични условия “.

Добави, че пропорционалната приложимост на смъртоносни оръжия за самоотбрана против агресор, е допустима за Католическата черква. „ Самозащитата е освен годна, само че също по този начин е израз на обич към родината. Ако не защитаваш някого или нещо, значи не го обичаш. Тези, които пазят нещо, го обичат “, добави папа Франциск, съобщи Актуално.

Обяснявайки разликата сред това по кое време е морално и по кое време не е да се дават оръжия на друга страна, той сподели: „ Неетично може да бъде, когато задачата е да се предизвика още повече война, или когато продаваш оръжия на страна, която към този момент не се нуждае от тях. Мотивите значително дефинират дали действието е морално “.

Според него постоянно е мъчно да се стигне до разговор сред страни, „ които са почнали война “, само че тази алтернатива не би трябвало да се подценява. „ Не бих изключил разговор с която и да е мощ, участваща във война, даже в случай че става въпрос за агресора. Понякога би трябвало да се организират такива разговори “, добави папата. „ Диалогът постоянно е крачка напред с протегната ръка, постоянно. Защото в противоположен случай затваряме единствената рационална врата към мира. Понякога агресорът не приема разговора. Колко тъпо. Но той постоянно би трябвало да се води, или най-малкото - да се предлага. Това е хубаво за тези, които го оферират “, сподели папа Франциск. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР