Папа Франциск ще отбележи десетата си годишнина като глава на

...
Папа Франциск ще отбележи десетата си годишнина като глава на
Коментари Харесай

Папата, който управлява с глава, а не с коляно: 10-тата годишнина на Франциск

Папа Франциск ще означи десетата си годишнина като глава на Римокатолическата черква в понеделник, отслужвайки литургия с кардинали в параклиса на хотел " Санта Марта " във Ватикана, където живее от избирането си.

86-годишният Франциск, роден в Аржентина, стана първият латиноамерикански понтифик на 13 март 2013 година, наследявайки Бенедикт XVI, който стана първият папа от шест века, подал оставка, напомня Ройтерс.

Бившият кардинал Хорхе Марио Берголио постоянно се е стремял да подчертава върху простотата не употребява папските жилища в Апостолическия замък, заявявайки, че избира да живее в общественост за своето " психическо здраве ".

Той е поканил всички кардинали, които са в Рим с него, на литургията в понеделник.

Упорито заболяване на коляното принуди Франсис да употребява бастун и инвалидна количка, само че наподобява, че е в положително и устойчиво здраве за мъж на неговата възраст.

" Човек не ръководи Църквата с коляно, а с глава ", съгласно известията споделил той на собствен асистент, откакто е почнал от време на време да употребява инвалидна количка на публични места за първи път през май 2022 година

Франциск е казвал, че би бил подготвен да се отдръпна, в случай че съществени здравословни проблеми попречат на ръководството му на църквата с 1.38 милиарда вярващи.

Но той също е уверен, че и че да бъдеш почетен папа - какъвто беше Бенедикт - не би трябвало да се трансформира в " мода " в църквата. Бенедикт подаде оставка по здравословни аргументи, само че живя още близо 10 години.

 Папа Франциск ще означи десетата си годишнина във Ватикана, заобиколен от всичките си кардинали, които се намират в Рим
© Reuters

Папа Франциск ще означи десетата си годишнина във Ватикана, заобиколен от всичките си кардинали, които се намират в Рим

Със своите 10 години като понтифик Франциск към този момент е управлявал по-дълго от междинната дълготрайност от 7.5 години на предходните 265 римски папи. Той е посетил 60 страни и територии, в това число България през май 2019 година, като е минал съвсем 410 хил км.

Но още не се е прибирал в родната си Аржентина, озадачаващо неявяване, което провокира доста спекулации.

Франциск отбелязва годишнината, откакто надживя консервативната съпротива в Църквата, която няколко пъти изиска оставката му и която в този момент е на кръстопът, търсейки нова посока след гибелта на двама от нейните водачи.

Смята се, че най-дългото папство е това на св. деятел Петър, първият папа. Смята се, че е траяло към 35 години.

Най-дългото папство през последните епохи е това на Пий IX, което продължава повече от 31 години сред 1846 и 1878 година Следвано от папството на Йоан Павел II, който ръководи повече от 26 години сред 1978 и 2005 година Смята се, че най-кратко управлявалият понтифик е Урбан VII, което е траяло 13 дни през 1590 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР