Папа Франциск се очаква да привлече големи тълпи във френския град Марсилия след призив в подкрепа на мигрантите

...
Десетки хиляди хора се очаква да наблюдават папа Франциск по
Коментари Харесай

Десетки хиляди хора се очаква да наблюдават папа Франциск по улиците и да отслужат литургия във френския средиземноморски град Марсилия в събота, където папата влезе в разпален европейски дебат за приемането на мигранти.

Стадионът Velodrome във втория по големина град във Франция ще бъде пълен с почти 60 000 души, докато до 100 000 могат да се наредят на Avenue du Prado за обиколката му с „папамобил“ преди масата.

Франки Доминго, бенинец, който оглавява група мигранти без документи в Марсилия, каза, че се надява посещението на папата да ни „върне малко надежда“ и да „успокои политическото напрежение“.

Средиземноморското пристанище е „космополитен, мултикултурен, мултирелигиозен“ център, но „ е изправен пред огромни трудности, трафик на наркотици, който коства човешки животи всеки ден, проблем с жилищата“, добави Доминго.

Около 40 души бяха убити при стрелби в Марсилия тази година, а президентът Еманюел Макрон обеща милиарди евро за подобряване на града инфраструктура в опит да спре спиралата надолу.

Но не всички приветстваха посещението на папата.

Някои политици от левицата разкритикуваха решението на Макрон да присъства на литургията в събота като нарушение на държавния секуларизъм.

Други на десните атакуваха Франциск за "намеса" във вътрешната политика.

При пристигането си в петък папата отправи пламенен призив Европа да приеме мигранти, вместо да се поддава на "фанатизъм на безразличие" и "парализа на страх".< p>Дебатът за миграцията беше разпален от масовите пристигащи на италианския остров Лампедуза миналата седмица.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманин, който поздрави папата при пристигането му, обеща да не приеме нито един.< h2>„Трябва да бъде спасен“ 

Първата спирка на Франсис в Марсилия беше забележителната църква на града Нотр Дам дьо ла Гард, където моряците традиционно се молят за защита, а от тавана висят модели на кораби, дадени в знак на благодарност.

На паметник с изглед към градските покриви и блестящото Средиземно море, папата настоя, че „хората, които са изложени на риск от удавяне, когато бъдат изоставени на вълните, трябва да бъдат спасени“.

В неподготвени бележки, добавени в края на речта му, папата благодари на хуманитарните групи, спасяващи мигранти в опасност в морето, като осъди усилията за предотвратяване на дейността им като „жестове на омраза“.

Франсоа Томас, президент на една такава група, SOS Mediterranee, беше благодарен за папската подкрепа.

" Тези пречки за нашата мисия, тази критика е много яростна и да имаш послание от самия папа тук, в Марсилия... с оглед на морето, това е много силно“, каза той пред АФП след речта на Франциск.

Спасителите изпълняват мисии в Средиземно море от 2015 г. Но техният кораб Ocean Viking понякога е бил задържан в пристанището от властите или му е отказано разрешение да акостира, след като са извадили хора от водата.

Религиозно наследство 

Официалната работа на Франциск в Марсилия е да участва в заключителната сесия на събитието „Средиземноморски срещи“, което събира епископи от страни около морето и млади хора.

Освен миграцията, то ще обхване въпроси като икономическото неравенство и изменението на климата -- също теми, близки до сърцето на папата.

Посланието му може да има по-малък резонанс предвид дългия упадък на католицизма във Франция.

По-малко от една трета от хората все още казват, че са католици, и само малка част от тях редовно присъстват на литургия.

Въпреки това религиозното наследство на страната все още има огромна тежест, като Макрон демонстрира напредък във възстановяването на опустошената от пожар парижка катедрала Нотр Дам на крал Чарлз III тази седмица.

Той също така обяви данъчни облекчения за вноски в фонд за обновяване на църковни сгради в села, които са твърде малки, за да поемат сами ремонта.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР