Папа Франциск разшири обхвата на закон от 2019 г. за

...
Папа Франциск разшири обхвата на закон от 2019 г. за
Коментари Харесай

Папата разшири обхвата на закона за сексуалните посегателства

Папа Франциск разшири обсега на закон от 2019 година за битка със половите похищения в Църквата, като направи светските католически водачи виновни за действия, осъществени под тяхно управление в утвърдени от Ватикана органи, съобщи Агенция Франс Прес.

В писмото, изпратено непосредствено от понтифика, се споделя също, че уязвими възрастни могат да бъдат жертви на свещеници хищници - прибавя се клаузата за накърнимост. В по-ранната версия се говореше единствено за малолетни и уязвими лица.

" В обновения текст се прецизира, че " миряните, които са или са били ръководители на интернационалните асоциации на вярващите, приети или основани от Светия трон, (са отговорни) за действия, осъществени ", до момента в който са заемали длъжността ", се споделя в изказване на Ватикана.

Новият закон ще влезе в действие на 30 април.

" Документът включва и продължава да включва освен злоупотребата и насилието против деца и уязвими възрастни, само че обгръща и половото принуждение и тормоз, произлизащи от корист с власт ", съобщи Ватикана.

От Ирландия до Германия и Съединените щати оправянето със свадите за полови похищения над деца от страна на католически свещеници е едно от най-големите провокации за папата.

Папата сътвори комисия за отбрана на малолетните, която по-късно беше интегрирана в Курията. През 2019 година той организира невиждана среща на високо ниво, на която бяха изслушани жертвите, и даде обещание " тотална борба " против злоупотребите на духовниците.

Последваха съответни промени - от отварянето на ватиканските архиви за светските съдилища до въвеждането на наложително докладване на църковните управляващи за подозрения за злоупотреби и за всевъзможни опити за прикриването им. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР