Папа Франциск разшири обхвата на закон от 2019 г. за

...
Папа Франциск разшири обхвата на закон от 2019 г. за
Коментари Харесай

Папата брани и възрастните от сексуални посегателства на свещеници хищници

Папа Франциск разшири обсега на закон от 2019 година за битка със половите похищения в Църквата , като направи светските католически водачи виновни за действия, осъществени под тяхно управление в утвърдени от Ватикана органи, съобщи Агенция Франс Прес.

В писмото, изпратено непосредствено от понтифика, се споделя също, че уязвими възрастни могат да бъдат жертви на свещеници хищници - прибавя се клаузата за накърнимост. В по-ранната версия се говореше единствено за малолетни и уязвими лица.

" В обновения текст се прецизира, че " миряните, които са или са били ръководители на интернационалните асоциации на вярващите, приети или основани от Светия трон, (са отговорни) за действия, осъществени ", до момента в който са заемали длъжността ", се споделя в изказване на Ватикана.

Новият закон ще влезе в действие на 30 април.

" Документът включва и продължава да включва освен злоупотребата и насилието против деца и уязвими възрастни, само че обгръща и половото принуждение и тормоз, произлизащи от корист с власт ", съобщи Ватикана.

От Ирландия до Германия и Съединените щати оправянето със свадите за полови похищения над деца от страна на католически свещеници е едно от най-големите провокации за папата.

Папата сътвори комисия за отбрана на малолетните, която по-късно беше интегрирана в Курията. През 2019 година той организира невиждана среща на високо ниво, на която бяха изслушани жертвите, и даде обещание " тотална борба " против злоупотребите на духовниците.

Последваха съответни промени - от отварянето на ватиканските архиви за светските съдилища до въвеждането на наложително докладване на църковните управляващи за подозрения за злоупотреби и за всевъзможни опити за прикриването им.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР