Папа Франциск произнесе проповед в базиликата Св. Петър във Ватикана

...
Папа Франциск произнесе проповед в базиликата Св. Петър във Ватикана
Коментари Харесай

Папа Франциск осъди насилието над жени в новогодишната си проповед

Папа Франциск произнесе проповед в базиликата " Св. Петър " във Ватикана по време на литургията за Световния ден на мира, заемайки безапелационна позиция против насилието над дами.


Посланието на Франциск пристигна след бруталното ликвидиране на 22-годишната студентка Джулия Чекетин през ноември, случай, който провокира национални митинги и претенции уважението към пола да бъде интегрирано в учебните стратегии от детската градина нататък. В отговор италианските депутати единомислещо се сплотиха в поддръжка на ограниченията, ориентирани към битката с насилието против дами. Това е смразяваща статистика: над 100 дами са били безмилостно убити в Италия през 2023 година, като почти половината от случаите са свързани с сътрудник или някогашен сътрудник.

По време на проповедта папа Франциск акцентира смисъла на уважението и цененето на дамите, като направи дълбока връзка сред вредата, нанесена на която и да е жена, и оскърблението към самия Бог. Той разшири този дискурс до сериозната роля, която дамите играят в насърчаването на мира, като предложи светът да се обърне към майките и дамите, с цел да прекъсне цикъла на принуждение и ненавист.

Литургията съответства с честването на Римокатолическата черква на Пресвета Богородица и Световния ден на мира. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР