Папа Франциск призова свещениците, които са извършвали сексуален тормоз над

...
Папа Франциск призова свещениците, които са извършвали сексуален тормоз над
Коментари Харесай

Папата призова свещениците педофили да се предадат сами на съда

Папа Франциск прикани свещениците, които са правили полов тормоз над малолетни, сами да се предадат на правораздаването, предадоха Франс прес и Ройтерс.

" На тези, които злоупотребяват полово с малолетни, ще кажа следното: послушайте съвестта си, предайте се на човешкото правораздаване и се гответе за божието правораздаване ", сподели Франциск в обичайното си коледно послание към Курията - централната администрация на Ватикана.

Не е ясно дали папата има поради правосъдната система на Римокатолическата черква, светското правораздаване, или и двете, само че съгласно източници от Ватикана това е първият негов толкоз пряк апел.

В предходни години Франциск е употребявал това свое коледно послание, с цел да осъди корупцията или неприятното ръководство в Курията, само че този път той акцентира на международната рецесия със случаите на полови похищения.

" Нека бъде ясно, че в лицето на тези мерзости Църквата няма да пести старания да направи всичко нужно всеки направил такива закононарушения да бъде съден. Църквата в никакъв случай няма да се пробва да прикрие или да не одобри съществено който и да е подобен случай ", сподели той.

Папата призна, че в предишното Църквата е позволила съществени неточности, само че даде обещание " предишните неточности да бъдат превърнати във благоприятни условия за премахване на това злополучие " както от католическата черква, по този начин и от обществото като цяло.

" Несъмнено някои виновни лица в предишното, от безнаказаност, обезверение, неопитност, неумелост, духовна или човешка непредвидливост са се отнесли към доста случаи без нужната съвестност и експедитивност. Това повече не трябва да се случва. Това е изборът и решението на Църквата ", акцентира Франциск.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР