Папа Франциск призова хората, включително служителите на Църквата, да преоткрият

...
Папа Франциск призова хората, включително служителите на Църквата, да преоткрият
Коментари Харесай

Папа Франциск: Много хора днес трябва да се срамуват, че са загубили чувството за срам

Папа Франциск прикани хората, в това число чиновниците на Църквата, да преоткрият способността да изпитват позор поради ролята си в международните несгоди, съобщи Ройтерс. В проповедта си след  традиционното шествие Via Crucis към римския Колизеум  снощи, възпроизвеждащо Кръстния път на Исус,  папа Франциск приказва за срама, тъй като толкоз доста хора , дори  някои от Божиите прислужници , са разрешили да бъдат  съблазнени от упоритост и суетност.
 
По думите му доста хора по света през днешния ден би трябвало да се засрамят, задето са изгубили възприятието за позор. Мнозина би трябвало да се срамят, тъй като нашите генерации оставят на младежите свят, раздробен от несъгласия и войни, прояден от нарцисизъм, в който младежите, децата, болните и възрастните са маргинализирани, сподели той.
 
Папа Франциск жигосах " проказата на омразата, егоизма и арогантността " и похвали тези чиновници на Църквата, които се пробват " да разсънят заспалата съвест на човечеството " посредством работата си в помощ на бедните, имигрантите и пандизчиите.

Събрани към осветения голям амфитеатър, откакто бяха минали строги инспекции за сигурност, 20 000 вярващи, множеството с факли в ръка, следиха в цялостно мълчание  среднощната върволица . Тази година носенето на кръста беше поверено на младежи, измежду които едно момиче в инвалидна количка, на главата на католическата организация Каритас в Сирия, Рияд Сарги, който беше съпроводен от брачната половинка си и трите си деца, и на иракска монахиня от ордена на доминиканците - сестра Женвиев Ал Хадай, която уважи християнските мъченици от Близкия Изток.
 
Текстовете, съпътстващи обособените спирки, тази година бяха написани от 15 младежи на възраст от 16 до 27 години, които порицаха своите връстници, захласнати от върху обществените мрежи.

За церемонията бяха планувани засилени ограничения за сигурност, както и за утрешната меса на  площад " Свети Петър " . Министърът на вътрешните работи Марко Минити удостовери през седмицата нарасналото равнище на риск от атентат в Италия, и разположи в допълнение 10 000 служители на реда, карабинери и бойци, с цел да се грижат за сигурността в целия Рим, напомня Агенция Франс Прес.

Военни джипове и бронетранспортьори бяха сложени като бариери против възможни офанзиви с камион. Въпреки всичко 12-метров камион с турски регистрационни табели, чийто водач се заблудил, съумя да навлезе в зоната за сигурност в центъра на града. / Дарик 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР