Папа Франциск предупреди в сряда, че светът се срива поради

...
Папа Франциск предупреди в сряда, че светът се срива поради
Коментари Харесай

Папата предупреждава, че светът „се срива“ поради изменението на климата, призовава за действия на COP28

Папа Франциск предизвести в сряда, че светът " се срутва " заради световното стопляне, като прикани участниците в идните договаряния за климата COP28 да се съгласят с обвързващи политики за последователно унищожаване на изкопаемите горива.

Осем години откакто неговата забележителна теза очерта опустошението на провокираното от индивида изменение на климата, 86-годишният папа разгласява следващо известие, което предизвестява, че някои вреди са „ към този момент необратими “.

„ С течение на времето, Осъзнах, че отговорите ни не са били съответни, до момента в който светът, в който живеем, се срутва и може би наближава точката на изкривяване “, написа той в писмото от 12 страници.

Но той сподели, че идващият кръг от Организация на обединените нации за климата договарянията, които стартират в Дубай на 30 ноември, " могат да съставляват смяна на посоката ", в случай че участниците създадат обвързващи съглашения за прекосяване от изкопаеми горива към чисти енергийни източници като вятърна и слънчева сила.

Само същинският ангажимент за смяна " може да даде опция на интернационалната политика с цел да си възвърне доверието “, написа папата.

Климатичните скептици

Неговата 200-странична енциклика през 2015 година, озаглавена „ Laudato Si “ („ Хвала на теб “), беше международен апел за оръжие за отбрана на Земята и провокира спор, невиждан за набожен текст, в това число мнения в научни списания.

Месеци по-късно имаше пробив в диалозите на Организация на обединените нации за климата в Париж, като съвсем всяка нация на Земята се ангажира да ограничи стоплянето до „ добре под " два градуса по Целзий над прединдустриалните равнища.

Но Организация на обединените нации предизвести предишния месец, че светът не е на път да реализира тези цели, до момента в който климатичните монитори предвиждат, че 2023 година ще бъде най-горещата в човешката история, като лятото в Северното полукълбо ще бъде маркирано от горещи талази, суши и горски пожари.

В документа от сряда, озаглавен „ Laudate Deum “ (Слава на Бог), Франциск изрази вяра, че идната COP28 „ ще разреши уверено ускорение на енергийния преход, с ефикасни задължения, подлежащи на непрестанно наблюдаване “.

Той се базира на опасенията по отношение на договарянията на Организация на обединените нации, които се организират в богатите на нефт Обединени арабски емирства, отбелязвайки, че въпреки да е „ огромен експортьор на изкопаеми горива “, той също по този начин е направил „ обилни вложения “ във възобновими енергийни източници.

„ За да кажеш, че няма на какво да се надяваш, би било самоубийство, защото това би означавало да изложиш цялото човечество, изключително най-бедните, на най-лошите въздействия от изменението на климата “, написа Франциск.

Текстът от 2015 година ясно показва, че човечеството е отговорно за световно стопляне - обръщение, което папата сподели, че се усеща задължен да повтори заради силата на климатичния песимизъм.

В сряда той разказа " някои пренебрежителни и надали рационални отзиви, които срещам, даже в Католическата черква ".

„ Въпреки всички опити за отказване, прикриване, замазване или релативизиране на казуса, признаците на изменението на климата са тук и стават все по-очевидни “, написа той.

„ Безотговорен метод на живот “

Промените на климата са съществена тематика от десетте години на Франциск като глава на 1,3 милиарда католици в света и той се основава на науката, само че също по този начин предлага мощно морално обръщение.

В своя текст от 2015 година папата упрекна устрема към стопански напредък за заличаването на планетата и предизвести, че богатите страни би трябвало да поемат пътя в отстраняването на вредите.

В текста от сряда той сподели, че „ за жалост климатичната рецесия не е тъкмо въпрос, който интересува огромните стопански сили, чиято угриженост е най-голямата облага ".

Той също по този начин повтори апел за промени в „ безотговорния метод на живот " на богатите страни, като сподели, че разчитането на софтуерни нововъведения не е задоволително.

Той означи, че „ излъчванията на човек в Съединените щати са към два пъти по-високи от тези на хората, живеещи в Китай, и към седем пъти по-големи от междинните за най-бедните страни ".

Мнозина се съмняват, че новият документ, в началото написан на испански, може да има същото влияние като първия.

Но Бил МакКибен, създателят на 350.org, интернационална екологична организация, сподели: „ Работата на духовните водачи по света може да е най-хубавият ни късмет да се докопаме до нещата.

„ Да, инженерите са свършили работата си. Да, учените са си свършили работата. Но е извънредно време човешкото сърце да си свърши работата. Ето защо се нуждаем от това водачество. "

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР