Папа Франциск отслужи литургия за хиляди католици в Бахрейн в

...
Папа Франциск отслужи литургия за хиляди католици в Бахрейн в
Коментари Харесай

Папа Франциск отслужи литургия за десетки хиляди католици на националния стадион в Бахрейн

Папа Франциск отслужи литургия за хиляди католици в Бахрейн в събота, която развълнува членове на дребната задгранична католическа общественост от целия Персийски залив и ги прикани да демонстрират добрина към своите домакини, даже в случай че от време на време ги гледат с неуважение, оповестиха Ройтерс и Франс прес.

Около 30 000 души се събраха на Националния стадион на Бахрейн. Това беше второто по величина събиране за папска литургия на Арабския полуостров, след литургията в ОАЕ, която притегли повече от 100 000 души през 2019 година Всички участници получиха найлонова торбичка с бяла шапка с логото на папското посещаване, хартиено знаме на Ватикана и бутилка с вода.

" Това е знамение ", съобщи Мери Грейс Фортес, 36-годишна филипинка, която работи на рецепцията в хотел в Бахрейн. " Толкова е значимо за нас! "

Подобно на доста филипинки, които работят отвън страната си, Фортес е омъжена и изпраща пари вкъщи, с цел да оказва помощ на фамилията си, в това число брачна половинка и 16-годишния си наследник.

Стотици католически задгранични служащи бяха превозени с рейсове по 25-километровия (16 мили) път на крал Фахд, който свързва Бахрейн със Саудитска Арабия, където няма църкви и католиците не могат да изповядват намерено религията си.

" Бахрейнците уредиха всичко идеално за нас ", сподели Джос Чазур, 53, който е родом от индийския щат Керала и работи като управител в компания за здравно съоръжение в Саудитска Арабия. 75-годишната му майка беше прекомерно обзета от страсти, с цел да отговори на въпросите на кореспондент тъкмо преди папата да дойде на препълнения стадион за въодушевено посрещане от вярващи, развяващи жълто-бели флагове на Ватикана.

" Тя е прекомерно разчувствана, с цел да приказва ", изясни Чазур, който кара с майка си по пътя от Саудитска Арабия постоянно, с цел да участва на литургия в една от двете църкви на Бахрейн, които обезпечават пасторска грижа за към 160 000 католици в Бахрейн.

В проповедта си Франциск наподобява похвали относително откритата политика на Бахрейн по отношение на немюсюлманите. " Тази земя е жив облик на общуване в многообразието и в действителност облик на нашия свят, все по-белязан от непрекъснатата миграция на нации и от плурализъм на хрумвания, традиции и обичаи ", сподели той. Чуждестранните служащи, доста от които от Азия, обезпечават жизненоважна работна ръка за стопанските системи в Залива, като работят в браншове като строителството, хотелиерството, превоза и петролния и газовия бранш. Международната организация на труда споделя, че служащите мигранти в Залива от дълго време са изправени пред проблеми, в това число употреба от организации за набиране на личен състав и работодатели, неприятни условия на труд, стеснен достъп до правораздаване и лимитирана или никаква независимост на сдружаване.

Франциск прикани вярващите да бъдат положителни даже към тези локални хора, които не се отнасят добре с тях, като сподели, че това е ключът към евангелското обръщение да обичаш враговете си. Той ги прикани постоянно да бъдат " непрекъснати в положителното, даже когато ни е направено зло, прекъсвайки спиралата на отмъщението, обезоръжавайки насилието, демилитаризирайки сърцето ".

Докато Франциск преминаваше на открит папамобил през събралите се на стадиона тъкмо преди началото на литургията, представител на олтарната платформа извика " Бог да благослови папата, Бог да благослови кралското семейство ".

Молитвите на вярващите по време на литургията бяха прочетени на езици, говорени от задгранични служащи, в това число тагалог, суахили, малаялам, тамил и конкани.

На литургията участваха един от синовете на крал Хамад бин Иса Ал Халифа и няколко министри от държавното управление.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР