Папа Франциск отново намекна в традиционната си неделна проповед на

...
Папа Франциск отново намекна в традиционната си неделна проповед на
Коментари Харесай

Папата изобличи убийството на цивилни в Газа от израелските сили, включително в християнска църква

Папа Франциск още веднъж загатна в обичайна си неделна проповед на пл. " Свети Петър ", че Израел употребява терористична тактика в Газа, като изрази страдание за убийството от израелски военнослужещи на две християнки, които са се укривали в църковен комплекс, съобщи Ройтерс.  " Някой би споделил, че това е война, че това е тероризъм. Да, това е война. Това е тероризъм ", съобщи папа Франциск.

Папата се базира на изказване, направено в събота от Йерусалимската латинска патриаршия, съгласно което снайперист от израелските Сили за защита (ЦАХАЛ) е умъртвил две дами, до момента в който са вървели към женския манастир в комплекса на енорията " Светото семейство ". В изказването се показва, че седем души са били простреляни, до момента в който са се опитвали да защитят други хора.

" Продължавам да получавам доста тежки и мъчителни вести от Газа ", сподели Франциск. " Невъоръжени цивилни са подлагани на бомбардировки и пукотевица. И това се случва даже в енорийския комплекс на " Светото семейство ", където няма терористи, а фамилии, деца, заболели или инвалиди, монахини ", добави той.

Светият отец сподели, че двете дами са били убити от снайперисти и че израелски танкове са нанесли вреди по женски манастир на ордена, учреден от Майка Тереза. " Някой би споделил, че това е война, че това е тероризъм. Да, това е война. Това е тероризъм ", съобщи папа Франциск.

Говорител на израелското външно министерство уточни, че казусът към момента се проверява, само че към този момент Израел не е коментирал думите на папата, отбелязва Ройтерс.

В края на предишния месец Франциск се срещна с група израелци, чиито родственици са взети за заложници от " Хамас ", както и с палестинци, чиито фамилии живеят в Газа. След срещата той сподели, че е " чул за страданията и на едните, и на другите ". " Те страдат толкоз доста. Това се провокира от войните, само че тук сме минали оттатък войната - това не е война, това е тероризъм ", акцентира той. Членовете на израелската делегация реагираха бързо, настоявайки, че не може да има " равнопоставеност сред " Хамас ", която е терористична формация и употребява мирни жители като жив щит, и Израел, който пази цивилното население ", припомня организация АНСА.

През последното денонощие израелската войска ускори ударите си по линията Газа, като по данни на палестинските управляващи убитите са минимум 40. По-рано израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че интензивният боен напън върху " Хамас " е единственият метод да се обезпечи освобождението държаните от групировката заложници.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР