Папа Франциск, който е на визита в Гърция от вчера,

...
Папа Франциск, който е на визита в Гърция от вчера,
Коментари Харесай

Папата в бежански лагер на о. Лесбос: Тук съм, за да видя лицата ви |

Папа Франциск, който е на аудиенция в Гърция от през вчерашния ден, посети бежанския лагер Кара Тепе на остров Лесбос, заяви гръцката телевизия Скай, представена от Българска телеграфна агенция. Папата беше съпроводен от президента Катерина Сакеларопулу.

" Тук съм, с цел да видя лицата ви, с цел да ви погледна в очите. (Това са) очи, цялостни със боязън и очакване, очи, които са видели принуждение и беднотия ", сподели папата пред претендентите за леговище.

Франциск акцентира, че миграцията е проблем на целия свят, като означи, че в Европа има такива, които упорстват да гледат на казуса като на въпрос, който не ги визира.

Той съобщи, че Гърция " се намира в усложнение " и дохълни, че " огромните въпроси би трябвало да се посрещат взаимно, тъй като в днешния свят откъслечните решения не са задоволителни ".

" И до момента в който имунизацията в международен проект напредва с старания и наподобява, че нещо се случва макар многото забавяния и неустановеност, (също) в битката с климатичните промени, всичко приказва за едно ужасяващо бягство от отговорност във връзка с миграцията. А тук става дума за хора, за човешки животи! (...) Бъдещето ще бъде ярко, единствено в случай че се сдобри с най-уязвимите. Защото, когато отблъскваме бедните, отблъскваме мира ", съобщи папата.

Той още веднъж акцентира, че едностранните дейности не са задоволителни и че въпросът изисква необятно скроени политики - нещо, на което ни учи историята, само че към момента не сме го научили.

" Братя, дано не се отхвърляме от човещината, която ни свързва. Тази неделя апелирам Бог да ни пробуди. Да пробуди глухите ни сърца. Благодаря на жителите на този остров за всичко, което вършат ", сподели папата.

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу сподели, че " посрещането на въпроса за миграцията е обща отговорност на Европа " и добави, че " никой и в никакъв случай не би трябвало да разрешава използването на миграционния проблем като инструмент ".

По-късно през днешния ден папа Франциск ще се завърне в Атина, където ще отслужи литургия и ще беседва с Атинския архиепископ Йероним. Посещението на папата в Гърция ще продължи и в понеделник, когато ще се срещне с ръководителя на Народното събрание Константинос Тасулас и с младежи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР