Папа Франциск каза в неделя, че Католическата църква е отворена

...
Папа Франциск каза в неделя, че Католическата църква е отворена
Коментари Харесай

Папата: Църквата е отворена за ЛГБТ-хората, но има правила

Папа Франциск сподели в неделя, че Католическата черква е отворена за всички, в това число гей общността , и че има задължението да ги съпровожда по персоналния път на духовността, н о в границите на своите правила , цитира думите му Ройтерс.

Папата, говорейки пред кореспонденти в самолета на връщане в Рим от Португалия, също сподели, че здравето му е положително след. Той добави, че шевовете му са отстранени, само че би трябвало да носи колан още два-три месеца, до момента в който мускулите му укрепнат.

Връщайки се от католическия фестивал на в Португалия, 86-годишният папа изглеждаше в добра форма, до момента в който отговаряше на въпроси в продължение на към половин час по време на нормалната си свободна конференция на борда на самолета след края на всяко свое пътешестване.

Един кореспондент му подсети, че по време на пътуването той сподели, че Църквата е отворена за " всички, всички, всички " и попита дали не е непоследователно, че някои, като дамите и гейовете, нямат същите права и не могат да получат някои тайнства.

Това беше явна отпратка към това, че на дамите не е разрешено да стават свещеници посредством тайнството на Светия медал, а на еднополовите двойки не е разрешено да подписват брак, който също е свещенодействие.

" Църквата е отворена за всички, само че има закони, които контролират живота в църквата ", сподели той.

" Според каноните не всички могат да вземат участие в (някои) тайнства. Това не значи, че е църквата е затворена. Всеки човек се среща с Бога по собствен метод в Църквата ", сподели той.
 Папа Франциск приказва за любовта и за помощта за бедните
Папа Франциск приказва за любовта и за помощта за бедните

Истинската щедрост би трябвало да " изцапа ръцете ", споделя папата на младите хора

Папата бе безапелационен, че чиновниците в Църквата би трябвало да съпровождат всички хора, в това число тези, които не се преценяват с разпоредбите, с търпението и любовта на майка, по пътя им към общението с Бога.

Църквата учи, че дамите не могат да станат свещеници , тъй като Исус избра единствено мъже за свои апостоли.

Църквата не разрешава еднополови бракове или даже благословии за еднополови двойки, само че Франциск поддържа гражданското законодателство, което дава права на еднополовите двойки в области като пенсии, здравно обезпечаване и завещание.

Той учи, че привличането към един и същи пол не е греховно, само че половият акт със същия пол е грях.

От началото на своето папство Франциск се пробва да направи Църквата по-приветлива и по-малко осъждаща, в това число към членовете на ЛГБТ-общността, само че без да трансформира ученията, които приканват хората с увлечение към същия пол да бъдат целомъдрени.

В рамките на едно от събитията по време на пътуването си до Португалия той сподели на множеството, че Църквата има място за всички, " в това число тези, които вършат неточности, които падат или се борят ", и поведе събралите се със скандиране " Todos, todos, todos! " (Всички, всички, всички!).

В друга част от конференцията, говорейки за младежите, той сподели: " Кой от нас не е правил морална неточност в някакъв миг от живота си? "

Франциск прокара редица промени, откогато стана папа преди 10 години, в това число даването на повече функции на дамите, изключително на високопоставени позиции във Ватикана, само че е изправен пред внимателен баланс сред утвърждението на по-либералните вярващи и недоволството на консерваторите.

В самолета той сподели, че е бил подмладен от това, което е видял на католическия фестивал на Световния ден на младежта в Португалия, в това число от подредения темперамент на събитията и големият брой на присъстващите.

Около 1,5 милиона души в крайречен парк в португалската столица в неделя. Много от вярващите спаха навън, откакто участваха на бдение там в събота вечерта.
 Папа Франциск: Църквата се нуждае от филтриране
Папа Франциск: Църквата се нуждае от филтриране

Франциск приказва в Лисабон при започване на петдневно посещаване в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР