Папа Франциск каза, че евентуалното връщане на окупираните от Русия

...
Папа Франциск каза, че евентуалното връщане на окупираните от Русия
Коментари Харесай

Да върне ли Русия окупираните територии на Украйна: папата не взе страна

Папа Франциск сподели, че възможното връщане на окупираните от Русия територии в Украйна е " политически проблем ", който би трябвало да бъде решен от двете страни, съобщи " Ройтерс ".

Агенцията отбелязва, че това е бил първият обществен коментар на предстоятеля на Римокатолическата черква по настояването на Украйна да поддържа нейния проект, изискващ цялостното евакуиране на Русия. В изявление за основаната в Съединени американски щати испаноезична телевизия " Телемундо " Франциск не зае позиция за връщането на териториите като главно изискване за мир - нещо, за което упорстват Украйна и доста от западните ѝ съдружници.

Франциск беше запитан два пъти дали Русия би трябвало да върне окупираните територии. Първия път той не отговори на тази част от въпроса, само че когато още веднъж беше притиснат, сподели: " Това е политически въпрос. Мирът ще бъде реализиран, когато те могат да беседват между тях, лице в лице, или посредством медиатори. Ако не беседват... това е политически въпрос. "

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с папата във Ватикана на 13 май и го помоли да поддържа мирния проект на Киев, за който неведнъж е казвал, че не предстои на договаряния. Планът планува възобновяване на териториалната целокупност на Украйна, евакуиране на съветските войски, преустановяване на военните дейности и за възобновяване на държавните граници на Украйна, отбелязва Ройтерс.

В началото на войната папата се опита да схване по-балансиран метод с вярата да бъде медиатор, само че по-късно стартира уверено да осъжда дейностите на Русия, сравнявайки ги с някои от най-тежките закононарушения против Украйна по време на руската ера.

В изявлението, извършено в Рим през вчерашния ден и излъчено през днешния ден, Франциск сподели, че Украйна не демонстрира интерес към ходатайство, защото страните, подкрепящи Украйна, са формирали доста мощен блок. Киев не " мечтае толкоз доста за ходатайство, тъй като проукраинският блок в действителност е доста мощен: цяла Европа, Съединените щати. С други думи, те са доста мощни ", заключи той.

 " Защо не посочвам Путин? Не е нужно ": папата насочи най-острите си думи за войната

Папата сподели, че Зеленски също по този начин го е помолил да се поинтересува от украинските деца, които са били депортирани в Русия. " Той беше доста смутен и помоли за помощ в опитите да върне децата в Украйна ", довери той.

Светият отец разпореди на кардинал Матео Дзупи, началник на Италианската епископска конференция, мирна задача, с цел да се опита да постави завършек на войната.

Кардинал Дзупи, на 67 години, е от общността " Свети Егидий " - основана в Рим група за мир и правдивост, която през 1992 година посредничи за сключването на съглашение, поставило завършек на гражданската война в Мозамбик, по време на която са убити към един милион души, а други 4 милиона са били принудени да изоставен домовете си.

Дипломатически източник сподели, че Дзупи ще се опита да се срещне поотделно със Зеленски и съветския президент Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР