Папа Франциск каза, че би бил готов католическата църква да

...
Папа Франциск каза, че би бил готов католическата църква да
Коментари Харесай

Папата е готов да благослови еднополовите двойки, но не и да признае такива бракове

Папа Франциск сподели, че би бил подготвен католическата черква да благослови еднополовите двойки.

В отговор на група кардинали, които го помолиха за изясненост по въпроса, той сподели, че всяка молба за благословия би трябвало да се третира с „ пасторско състрадание “.

„ Не можем да бъдем съдници, които единствено отхвърлят, отхвърлят и изключват “, сподели той.

Той обаче добави, че Църквата към момента счита еднополовите връзки за " обективно греховни " и няма да признае еднополовите бракове.

Pope suggests Catholic Church could bless same-sex couples
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Искането беше едно от няколкото, изпратени до папата преди седмично световно събиране за разискване на бъдещето на Църквата, което би трябвало да стартира във Ватикана в сряда.

В Католическата черква благословията е молитва или молба, нормално отправена от чиновник, с молба Бог да огледа благосклонно на индивида или хората, които са благословени.

Епископите в редица страни, в това число Белгия и Германия, започнаха да позволяват на свещениците да благославят еднополовите двойки, само че позицията на църковните управляващи остава неразбираема.

Въпреки че това наподобява забележителна смяна в тона, би трябвало да се напомни, че неотдавна напролет на 2021 година още веднъж папа Франциск утвърди декрет от доктриналната работа на Ватикана, забраняващ на свещениците да благославят еднополовите съюзи.

Тогава беше очебийно, че сходни партньорства са греховни и като такива не могат да бъдат благословени. По-рано тази година, когато папа Франциск говореше, че хомосексуалността не е закононарушение, той към момента я определяше като грях.

Говорейки за благословиите в този момент, папа Франциск не е показал категорично какво ще бъде благословено: синдикатите, индивидът или групата, които желаят да бъдат благословени.

Той приказва по-общо за тези, които желаят благословия, като израз на молба за помощ от Бог, с цел да могат да живеят по-добре, нещо, което съгласно него не би трябвало да им се отхвърля.

Big shift: Pope Francis suggests Catholic Church could bless same-sex couples
— Nation Africa (@NationAfrica)
Папата сподели, че Църквата схваща брака като „ извънреден, постоянен и неделим съюз сред мъж и жена “ и би трябвало да заобикаля „ всевъзможен тип ритуал или свещенодействие, които биха могли да опонират на това разбиране “.

Но добави, че " когато се желае благословия, това е изложение на молба към Бог за помощ, молба да живеем по-добре ".

„ Пасторалното здравомислие би трябвало съответно да разпознае дали има форми на благословия, поискани от едно или повече лица, които не предават неправилна идея за брака “, сподели той.

Изглежда, че допуска, че молбите за благословии би трябвало да се преглеждат за всеки обособен случай. Той сподели, че „ решенията, които могат да бъдат част от пастирското здравомислие при избрани условия, не би трябвало безусловно да се трансфорат в норма “.

„ Каноническото право не би трябвало и не може да обгръща всичко “, сподели още той.

Той добави, че Църквата постоянно би трябвало да подхожда към връзките си с хората с „ добрина, самообладание, схващане, деликатност и поощрение “.

Въпреки че това не бележи доктринално отклоняване, папството на папа Франциск се характеризира с дейности за намаляване на езика на Църквата във връзка с сексуалността и други основни въпроси.



Това е нещо, което от самото начало разгневява консерваторите, които желаят да се придържат по-стриктно към историческите учения на вярата.

През февруари гласоподаване на висши фигури в Църквата на Англия поддържа предложенията да се разрешат молебствия за благословия за двойки от един и същи пол.

Този ход би означавал, че еднополова двойка може да отиде в англиканска черква след законна брачна гала за служби, в това число молебствия за посвещение, признателност и Божия благословия.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР