Папа Франциск и римокатолиците по света отбелязват днес в домовете

...
Папа Франциск и римокатолиците по света отбелязват днес в домовете
Коментари Харесай

Католиците празнуват Великден в домовете си

Папа Франциск и римокатолиците по света означават през днешния ден в домовете си Възкресение Христово. Това е най-радостният празник в християнския календар, а тази година той е засенчен от опустошенията, нанесени от ковид, съобщи Асошиейтед прес.

Обикновено на този ден площадът "Свети Петър " е отрупан със свежи цветя - лалета и орхидеи го украсяват като знак на великденското обръщение за живот и възкресение след разпъването на Христос на кръста. Тази година обаче достъпът до павирания площад е неразрешен. Около него са ситуирани полицейски заграждения, с цел да не позволяват десетките хиляди искащи да чуят по обяд посланието на папата "Urbi et Orbi " (Към Града и Света) и благословията му.

Подобно на римокатолическите свещеници по света Франциск ще отслужи тържествената литургия в съвсем празната базилика "Свети Петър ", а вярващите ще могат да я гледат по малкия екран вкъщи. Вместо да се появи на балкона на катедралата, с цел да съобщи посланието си, той ще приказва пред гроба на Свети Петър, с което ще подчертае значимостта на уединението, на което е подложено човечеството поради ограниченията против разпространението на болестта, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Този сюжет се повтаря през днешния ден по света. Богомолците или си стоят у дома, или съблюдават обществена отдалеченост в храмовете, където към момента се правят обществени богослужения. Снощи, в навечерието на празника, папа Франциск прикани вярващите да не разрешат на мрака и тъгата поради Ковид-19 да лишават тяхната вяра за по-добро бъдеще. Същото обръщение отеква през днешния ден из празните черкви по света, а също и по Светите земи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР