Папа Франциск е насърчил премиера Кирил Петков в борбата с

...
Папа Франциск е насърчил премиера Кирил Петков в борбата с
Коментари Харесай

Папата към Петков: Корупцията е шарка

Папа Франциск е насърчил премиера Кирил Петков в битката с корупцията и го е поздравил, че това е съществена цел на българския кабинет.

След аудиенцията Петков описа, че главата на римокаторическата черква сравнил корупцията с заболяването шарка и изразил уверност, че млади политици могат да се оправят с нея.

Папа Франциск сподели няколко неща, когато се срещнахме. Първото беше, че корупцията е болест и има вяра, че младите политици са единственият метод тя да се изтръгне. Каза ми: „ Тя е на всички места. Знам, че е и във вашата страна. Поздравявам държавното управление Ви, че главната му цел е изтръгването й“. Папата благослови работата ни и означи, че пътят е верен.

Това сподели след срещата си със Светия отец министър председателят Кирил Петков.

Главата на Римокатолическата черква е отправил още няколко рекомендации към министър-председателя.

В момента имаме невиждана международна рецесия. Папата ми сподели, че е доста значимо да се срещаме с хората, да им разбираем, че вършим всичко допустимо, само че има стопански фактори, които не са функционалност единствено на държавното управление. Друго, което ясно ме посъветва, бе, че в случай че се борим по едно и също време с най-корумпираните в България и с вражеските сили от непознати страни, двете борби ще се водят доста мъчно, разясни той.

Премиерът съобщи, че би се радвал, в случай че президентът Румен Радев в действителност свика КСНС.

Минаха шест месеца от последното такова събиране. Много неща се случиха. Имаше диалози, оферти, международни водачи, които демонстрираха собствен метод за решение на тематиката. Няма по-добър формат от това да седнем на една маса, да обобщим какво се е случило и какви стъпки да създадем дружно в бъдеще. Ако не сме в една лодка, разединението ще ни направи по-слаби, изясни Петков.

Той сподели още, че двамата с папата не са обсъждали тематиката за предоставяне на зелена светлина за договарянията със Северна Македония за участие в Европейски Съюз.

Много е значимо да имаме общ метод по тематиката със Северна Македония. Имаме огромен консенсус и с част от опозиционните партии. Имаме ясни червени линии – като тематиката за корупцията, разяснява още министър председателят.

По думите му за отпадане на ветото може да се приказва, откакто външното министерство показа последните резултати на напредъка по разговора сред двете страни.

Петков разяснява и желаното възнаграждение за газови доставки от Газпром в рубли.

Когато имате контракт и той се нарушава едностранно, когато се поставят спомагателни клаузи, които нарушават националния интерес, ние би трябвало да застанем твърдо и да кажем, че не сме съгласни с това държание. До огромна степен показахме водачество, изключително когато крайният резултат бе, че успяхме да намерим опция на същата цена или даже по-ниска. С други думи – не всеки път България би трябвало да е страна, която следва положителни или неприятни практики. Не сме спрели разговора с „ Газпром ”. Спряхме да се съгласяваме с едностранни промени, съобщи министър председателят.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР