Папа Франциск е на посещение в Унгария и Словакия -

...
Папа Франциск е на посещение в Унгария и Словакия -
Коментари Харесай

Визитата на папа Франциск в Унгария затвърди различията с премиера Виктор Орбан

Папа Франциск е на посещаване в Унгария и Словакия - първото му пътешестване, откогато това лято претърпя интервенция. Твърде късият престой в Будапеща акцентира разликите с унгарския министър председател Виктор Орбан, който твърди, че пази християнска Европа от мигрантите. Светият отец постоянно е призовавал да се оказва помощ на хората от всички религии, които бягат от войни.

Десетки хиляди поклонници от цяла Унгария се стекоха в центъра на Будапеща, където папа Франциск отслужи литургия за закриването на църковен конгрес. По-късно Светият отец сподели, че Унгария може да резервира християнските си корени и в това време да се отвори за хората в потребност. Това очевидно е отговор на позицията на премиера Виктор Орбан, че имигрантите мюсюлмани ще унищожат християнското завещание на Унгария, отбелязва Ройтерс.

Срещата с Орбан и унгарския президент Януш Адер продължи едвам 45 минути, при закрити врата. От Ватикана оповестиха, че тя е била сърдечна. Орбан написа във Facebook, че е помолил папата " да не оставя християните в Унгария да загинат ".

Пред водачи на християнски вероизповедания и на еврейската общественост папата прикани за зоркост против възхода на антисемитизма.

" Заплахата от антисемитизма към момента се таи в Европа и по света. Това е фитил, който би трябвало да бъде загасен. Най-добрият метод да бъде обезвреден е да се работи дружно и положително, да се предизвиква братството ", съобщи папа Франциск.

След седемчасов престой в Будапеща папата дойде в Словакия, където ще остане до сряда и ще посети четири града. Наблюдатели показват, че той е посочил неуважение към Унгария и напомнят, че папата постоянно изобличава национализма и подлага на критика едностранните дейности на някои страни за разрешаване на мигрантската рецесия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР