Папа Франциск е благословил работата на българското правителство и е

...
Папа Франциск е благословил работата на българското правителство и е
Коментари Харесай

Киро при папата

Папа Франциск е благословил работата на българското държавно управление и е споделил, че пътят за битка с корупцията, който то следва, е единствения верен. Това е станало по време на аудиенцията на българската делегация, предвождана от премиера Кирил Петков в понеделник. Визитата е в навечерието на празника на славянската книжовност 24 май.

“Беше в действителност доста същинска среща и папа Франциск сподели няколко неща, които биха били доста потребни в идващите дни. Първото нещо, което сподели е, че корупцията е болест. И че той доста има вяра, че млади политици са единственият метод да се изтръгне тази болест. Той сподели: “Знам, че тази болест е на всички места, и във вашата страна, и приветствам вашето държавно управление, че това е съществена цел за изтръгването на тази болест. Вие би трябвало да продължите това дело “, описа пред публицисти Петков след аудиенцията.



По традиция на аудиенцията при папата, гостът носи подарък на негово Светейшество. Българската делегация подари направена от вълна сцена на Рождество Христово. Автори са деца от обществения център " Рождество Христово “, който е основан от Католическа апостолическа екзархия – София по самодейност на Папския съвет " Cor Unum”.

Подаръкът е символен, а задачата – щедрост. Българското държавно управление ще поддържа финансово центъра. Ще бъдат предоставени средства за закупуване на образователни пособия, хранителни артикули, както и за образуване на празник навън за децата. Пред публицисти по-късно хора, участвали на срещата на премиера с папата, обявиха, че Франциск е споделил: " Добре, че не ми подарихте златна чаша, както вършат множеството! Щях да я продам! "

" От нас зависи да продължим традицията на Кирил и Методий и да пазим българската книжовност. Без просвета, книжовност и религия няма държавност ", сподели по-рано министър председателят Кирил Петков в малко слово след литургия в римската базилика " Сан Клементе ", където е заровен славянският първоучител Константин-Кирил Философ.

" Азбуката, дарена ни от светите Кирил и Методий, прави старобългарската просвета извънредно значима за европейската цивилизация. А великите мозъци назовават България културно знамение на славяните. И през днешния ден, в навечерието на 24 май – великият ден на българската нематериалност, е значимо да си напомним, че от нас зависи да запазим и да пренасяме традицията на светите братя Кирил и Методий, българското слово да крепне ", добави министър председателят.

Вторият ден от визитата на Петков в Рим и Ватикана стартира с поклонение на гроба на основателя на българската книжовност. Литургията в храма бе отслужена от Негово високопреосвещенство Западно-и Средноевропейски митрополит Антоний.

В късния следобяд преди да отпътува за България, министър председателят Петков организира и среща с италианския си сътрудник Марио Драги. По-късно се очакваше да беседва и с македонския министър председател Димитър Ковачевски, който в понеделник също бе признат от папа Франциск.



Кирил Петков коментира подаръка-символ на папата





Премиерът Кирил Петков театралничи с децата, изработили от вълна библейската сцената, която бе подарена на папата
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР