Папа Франциск бе три дни в България. Това се случва

...
Папа Франциск бе три дни в България. Това се случва
Коментари Харесай

Папата в България – много плюсове и измамени конспиратори

Папа Франциск бе три дни в България. Това се случва рядко. Дори в родната Аржентина светия отец е бил на двудневно посещаване. Три дни в православна страна е мотив за наслада, само че и за размисъл. Ще сгрешат тези, които провидят в това международна интрига.
У нас такива обаче непрестанно се раждат, тъй като сме отвикнали посланията за мир и човечност да бъдат откровени. Политиците и висшия клир на БПЦ ни отучиха.

Поведението на светия отец у нас беше като на човек, който е идвал доста пъти. С лекост общуваше с хората, сподели съпричастност към тегобите и насладите им. Отношението му към децата бе впечатляващо. Не показва разкош, нито бе надменен.

Най-големият печеливш от визитата са българите католици. Идването на папата за тях е върховен знак. Печелят и всички останали, тъй като подаването на ръце в опит да създадем живота си и света по-добър, хората най-малко за момент не помнят житейските коварства.

Франциск пристигна по покана на Бойко Борисов и Румен Радев. Борисов акцентира, че с президентството са работили доста интензивно и визитата се е случило по най-хубавия метод. Факт. Значи от визитата печелят президент и министър председател. По-ценна в прочут степен е визитата за Борисов, който води ГЕРБ към европейски избори в сложна за него и партията обстановка. Показа на някои самозабравили се видни гербаджии, че знае какво, по кое време и по какъв начин да направи.

Спечелиха и множеството българи, които имаха опция да видят по какъв начин се проповядва религия в бога без да ти натрапват постулати и да ти показват кого да мразиш и кого – не. Светият синод при срещата с Франциск бе протоколно учтив. След това обаче отхвърли да се причисли към посланието за мир, което бе подкрепено от представителите на всички останали вероизповедания. Вместо това чухме странни и нелепи думи от Пловдивския митрополит Николай. „ Замисълът на всичко това е да се обединят всички религии към папата, та като пристигна Антихриста папата да го посрещне, а посредством него и всички, които са с него. “ Това сподели Николай – какво да се коментира…

С какво светия отец заплаши православието, та станахме очевидци на сходни изяви? Дори противоположното, папа Франциск ясно дефинира делото на светите братя Кирил и Методий като заслуга на българската страна, просвета и религия. Така постави точка на дългогодишни разногласия и спекулации от страна на непознати кандидати да си присвоят историята.

Много пъти е писано и коментирано странното – в действителност непоносимо – наличие на двама сътрудници на Държавна сигурност до Неофит по време на служения и честване на светли дати от православния и историческия календар. Тези две ченгета неразделно са до патриарха и все нещо му приказват. Особено превъзбудени бяха те по време на визитата на съветския патриарх Кирил предходната година за 3 март. Дори изглеждаха удовлетворени, когато Кирил се обърна към президента Радев с изострен звук и сподели пренебрежителност. Споменавам това, тъй като натрапването на тези фигури и тяхната непосредственост с главата на БПЦ, провокират подозрения, че въздействат на решенията взимани от Синода и патриарха. Това би трябвало да спре.

Затова не се учудвайте, че доста българи си задаваха тези дни въпроса, дали католицизма не дава повече благоприятни условия за другарство с Бог? Както и сред самите хора.

Българските духовници бъркат, в случай че разчитат на сляпото утвърждение на православните българи. Доверието би трябвало да се заслужи. И от двете страни, естествено, само че образецът би трябвало да задават чиновниците в расо. Все отново те са пастирите на стадото… Трябва като апостоли неуморно да притеглят нови и нови вярващи, а не да отблъскват и дребното останали.

Даниел Сотиров
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР