Панорамна снимка на Луната, заснета от предишната спускаема мисия на

...
Панорамна снимка на Луната, заснета от предишната спускаема мисия на
Коментари Харесай

На следващата китайска мисия до Луната ще има европейско участие

Панорамна фотография на Луната, снимана от предходната спускаема задача на Китай “Чанг’e 5 ”. Photo credit: CNSA/CLEP

Европейската галактическа организация (ESA), френската галактическа организация (CNES) и Китайската национална галактическа администрация (CNSA) подписаха съглашение за съдействие. Като резултат идната китайска лунна задача “Чанг’e 6 ”, която ще излети през 2024 година, ще е оборудвана с европейски принадлежности.

Задачата на “Чанг’e 6 ” е да вземе проби от противоположната страна на Луната и да ги достави на Земята. Европейската галактическа организация ще обезпечи на тази задача анализатор за проучване на йони с негативен заряд, а френската – детектор за премерване на газ радон и неговите разпадни артикули.

Последната китайска задача до Луната “Чанг’e 5 ” кацна на забележимата ѝ страна през 2020 година, взе към 1 731 грама проби от скалите и грунда, след което излетя и се завърна на Земята.

Европейската галактическа организация е и сериозен сътрудник на НАСА в програмата “Артемис ”. Космическият транспортен съд “Орион ”, който предходната година обиколи Луната и се завърна, е на половина издигнат от Локхийд Мартин, на половина – от Еърбъс (които вършат сервизния му модул). ЕКА ще взе участие в градежа на окололунната станция “Гейтуей ”, като организацията строи за нея модула ESPRIT.

Инфо: Ленърд Дейвид

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР