Панираната риба с картофки или просто Fish & Chips -

...
Панираната риба с картофки или просто Fish & Chips -
Коментари Харесай

Рибата руска, олиото украинско - британският Fish & Chip е под заплаха

Панираната риба с картофки или просто Fish & Chips - самобитната емблема на по този начин и по този начин не прекомерно богатата кулинарна традиция на Англия и свързаната с нея промишленост - са под опасност.

Войната в Украйна удари хиляди притежатели на заведения, предлагащи риба с пържени картофи на Острова. Удари и самите британци - цените на порция към този момент са такива, че нацяло семейство би излязло по-евтино да отиде на ресторант, вместо да вземе за у дома от обичаната и напълно налична до наскоро за всички храна.

И освен нарасналите цени на артикули и енергоизточници и растежът на инфлацията, който пристигна за цяла Европа с войната, са проблем. Според рецептата - Fish & Chips се подготвя най-вече от филета бяла риба - най-често тресчица, само че от време на време и други типове, които виреят в най-вече в студени и солени води.

Русия е страната, която държи близо 40% от международния рандеман на бяла риба и в частност тресчица, като приблизително 30 на 100 от вноса й във Англия идва точно оттова. Китай има даже по-голям дял в стокооборота, Норвегия също доставя Обединеното кралство с скъпата за известното ядене съставна част. Но съгласно данните на профилираното издания Seefoodsorce част от китайския и норвежкия импорт в действителност е с съветски генезис.

През март Обединеното кралство наложи забрани или фрапантно завиши митата върху вноса от Русия - това са част от икономическите наказания против Москва поради нашествието й в Украйна. Доставките на риба за Англия страдат - въпреки в по-малък мащаб - отпреди войната. И повода е " Брекзит ", който също спъна ненапълно и търговията, а и бяха понижени квоти на Англия за улов с близо 40 на 100 спрямо интервала преди развода с Европейски Съюз. Имаше и пандемия от ковид.

Само за последната година цената на треската е скочила със 75%, по данни на Ройтерс.

Следващата по значимост съставна част за Fish & Chips - слънчогледовото олио, в което се пържат рибните филета и картофите - също става дефицитна. Цената й пораства с към 60 на 100 в последните месеци.

Англия внася от Украйна близо 80% от олиото, което употребява годишно.

По данни от последните години нападната страна и агресорът Русия създават близо 53% от слънчогледовата лой в света и закономерно са отпред в класацията на експортьорите на продукта. Количествата остатъчно олио поради приготвянето на ястието в Англия е толкоз огромно, че от него даже се създава биодизел, а в сектора се появяват и непознати вложения - като тази на немската компания Petrotec. Поскъпва и брашното за панировката.

Излиза, че най-британският артикул в обичайна храна остават картофите. Но и те се пържат в олио.

Fish & Chips промишлеността изнемогва, а по данни на Company Debt до края на годината евентуално 1/3 от местата, където се предлага ястието през днешния ден, ще затворят или ще банкрутират. А това са хиляди заведения на територията на Англия. Смяната на типа риба и лой изисква време, настрана инфлацията отбелязва 40-годишен пик.

Бали Сингх има магазинче за бързо хранене в Уест Дрейтън, покрай Лондон. Сега порция тресчица с картофки коства 9,50 паунда, като единствено преди няколко месеца цената е била 7,95. Реално обаче, с цел да покрие скочилите разноски, Сингх би трябвало да продава за 11 лири, а това безусловно ще изгони и дребното останали клиенти, споделя " Ройтерс ". Опитва да усъвършенства разноските, като вместо бяла риба предлага по-евтината и налична мерлуза.

В южното градче Суонейдж 66-годишната Пола Уилямс таман си е взела обяд за 11 паунда. И пресмята, че щом това е сумата за един човек - 5-6-членно семейство ще заплати по-малка сметка, в случай че седне в ресторант. Неин съгражданин - Малкълм Петерик, който е на 73 години и споделя, че е видял доста промени в живота си, се тревожи, че Англия даже може да загуби част от обичайното си наследстство - каквото за британците е панираната риба с картофки. Храна, която не е била ограничавана даже по време на международна война.

" Когато растях, това беше храна за небогати хора ", спомня си мъжът, сдобил се с две порции за над 20 лири и чудейки се кое семейство може да си разрешава това във всекидневието.

По данни на Springboard, представени от " Ройтерс ", броят на потребителите по основните търговски улици в британските градове е с 15% по-малък спрямо предпандемичната 2019-а година.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР