Паника за мобилизация и свикване на запасняци успяха да предизвикат

...
Паника за мобилизация и свикване на запасняци успяха да предизвикат
Коментари Харесай

Запас заради Путин? Не, само питат 45 000 мъже кой номер обувки носят и дали са още здрави

Паника за готовност и привикване на запасняци съумяха да провокират българските военни. Точно в дните на войната на Русия против Украйна те разпратиха писма на отслужилите казарма български мъже за явяване във военните окръжия.

Тези писма нямат нищо общо със обстановката в Украйна, а са постоянна актуализация на описите на резервистите. И даже не са ги получили всички, ходили в казармата, която бе анулирана от 31 декември 2007 година

По закон зачислени в наложителния запас са всички мъже и дами, които са минали през наборната военна работа. Важи, до момента в който навършат 55 година за бойците и 60 година за офицерите, по-късно се изваждат от описите.

Тази година да вземем за пример на инспекция по график подлежат мъжете сред 33 и 55-годишна възраст. В момента на 33 година са последният набор бойци, влезнали в казармите през 2007 година

Резервът, който поддържат военните, би трябвало да наброява 45 хиляди души. Това е с към 20 000 повече от професионалната войска сега, само че в нея има и към 5000 незаети длъжности.

За да се поддържат в редовност описите на тезии 45 000 запасняци, всяка година по два пъти военните окръжия изпращат повиквателни. Когато се яви, резервистът единствено дава информация. На първо място дали не се е разболял в това време от нещо, което да му пречи да служи при потребност.

А в случай че е здрав, кой номер обувки и облекла носи, с цел да може армията да му обезпечи униформа, в случай че въпреки всичко бъде привикан в действителност ресурс.

От години обаче не е юридически общ брой на запасни, където се обновява подготовката на отслужилите казарма. Просто коства доста скъпо и в армията от дълго време не отделят пари за тези сборове, признават от военните окръжия.

Освен наложителния запас, в който са така наречен запасняци, армията поддържа и непринуден запас, чиято бройка би трябвало да е 3000 души. На процедура обаче в доброволния запас в никакъв случай не е имало записани повече от 500 души, демонстрират публични информации на Министерството на защитата.

И за тези резервисти пределната възраст е 55 години за бойците. Но за разлика от наложителния тук на доброволците се заплаща по една месечна войнишка заплата за всяка година работа.

За попълване както на доброволния запас, по този начин и на армията от началото на тази година военните към този момент одобряват и в така наречен доброволна казарма. Това военно образование с дълготрайност 3 плюс 3 месеца бе въведено по концепция на някогашния военнен министър Красимир Каракачанов. Преминалите единствено първите три месеца образование получават зачисление в запаса и са свободни да се върнат в цивилния живот. На миналите шест месеца пък им се предлага работа в армията като професионални бойци, само че имат право да откажат. За да създадат доброволната казарма по-привлекателна, в закона даже бе записана привилегия за по-лесно наемане в Министерство на вътрешните работи или службите за хората, минали през доброволната казарма.

Първите доброволни бойци започнаха образованието си преди месец във военното учебно заведение във Велико Търново. Оказа се обаче, че половината претенденти не могат да минат медицинските прегледи, както “24 часа ” писа.

Максималната възраст за влизане в доброволна казарма е 40 години.

Реално армията ни сега разполага с към 20 хиляди професионални бойци и към 500 доброволни резервисти при положение на потребност. Към тях се прибавят и 45-те хиляди запасняци.

Плановете на Министерството на защитата са в идващите 10 години въоръжените сили да набъбнат до 43 000 души - включително и 3000 в доброволния запас. Тогава обаче половината от сегашните запасняци към този момент няма да подлежат на сборове заради възраст.

В случай на война обаче на готовност, оповестена с декрет на президента, подлежат всички мъже и дами в страната на възраст сред 18 и 60 година За тях е планувано едномесечно военно образование.

За приемане на базова военна подготовка в последните 5 година Министерството на защитата и това на образованието вкараха и специфични часове за гимназистите. Засега обаче те са единствено доктрина и не включват инструктаж за работа с оръжие или курсове по оцеляване.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР