Паника на световните пазари на фона на засилващата се заплаха

...
Паника на световните пазари на фона на засилващата се заплаха
Коментари Харесай

Паника на световните пазари

Паника на международните пазари на фона на засилващата се опасност от епидемията от ковид и срутва на цените на петрола, написа " Гардиън ".

Борсите в Европа и Съединени американски щати са на път към най-големия спад от финансовата рецесия през 2008 година, откакто търговията тази седмица стартира с паническо разпродаване.

FTSE 100 се чака да отвори с 8% надолу през днешния ден, до момента в който Dow Jones industrial average се насочва към загуба от 4,9% в Ню Йорк. По-рано през днешния ден на тържищата в Азия бяха понесени големи загуби, където опасенията от съществено закъснение на международната стопанска система бяха подсилени от шоковото решение на Саудитска Арабия през уикенда да усили производството на нефт в опит да изтласка съперници като Русия и Съединени американски щати от пазара.

Цената на барел вид " Брент " се срина с 31% до 31,14 $ през днешния ден. Това е най-големият спад от началото на Персийската война през 1991 година Някои специалисти предвиждат още по-голям спад, в случай че Саудитска Арабия и Русия не се договорят.

Австралийският ASX200 затвори надолу със 7,33% или 455 пункта до 5760, откакто енергийните компании понесоха двуцифрени загуби. Това е най-лошият ден за австралийската борса от международната финансова рецесия, откакто бяха заличени 140 милиарда $. Nikkei в Япония е надолу с 5%, до момента в който акциите в Хонконг поевтиняха с 3,5%.

Доходността по 10-годишните американски облигации записва нов рекорден спад, японската йена и златото се усилиха, употребявани от вложителите като безвредни убежища за вложенията им.

Днес рейтинговата организация Moody`s предизвестява, че пораства рискът от световна криза. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР