Панихида за загиналите български войници в Кербала беше отслужена в

...
Панихида за загиналите български войници в Кербала беше отслужена в
Коментари Харесай

15 години от нападението в Кербала

Панихида за починалите български бойци в Кербала беше отслужена в Русе. Днес се навършват 15 години от атентата против база „ Индия”. Близки, другари и сътрудници уважиха паметта на петте жертви, измежду които и русенецът Антон Петров.

Свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на героичен починалия офицерски претендент. На гроба на Антон Петров, който остана вечно на 26 години, пристигнаха близки, другари и сътрудниците му от 68-а бригада „ Специални сили”.

Оцелелите

15 години след офанзивата, въпросите към нея остават.

Илиан Колев от първия контингент в Ирак счита, че има съответни хора от командването виновни за пропуските в защитата и защитата въз основата при офанзивата с камиона-бомба: „ Един човек е забранил потреблението на оръжието и е заповядал да смъкват РПГ от покрива (…) зам.-командирът на батальона…”.
bTV Репортерите: Кербала: 15 години по-късно Едно трагично събитие белязва най-новата история на българската войска – кървавата офанзива против първия български контингент в Ирак
Старшина Стефан Драганов и старши сержант Мирослав Павлов не престават да служат в армията. Според Мирослав хората не схващат с какво са се сблъскали военните ни в Ирак: „ Те си нямат визия какво сме правили ние, с цел да осъществим дадени задания. Първата задача още повече бяхме зле оборудвани, много огромна част от оборудването сме си я правили сами”.

Според Стефан е нямало по какъв начин да бъдат изцяло готови за случилото се. Именният му ден е начало на неговия втори живот.

Оцелелите след Кербала считат, че най-важното е да се помнят хората, които изпратени от българската страна, починаха в Ирак
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР