Паническото разстройство, или така наречената страхова невроза е заболяване, което

...
Паническото разстройство, или така наречената страхова невроза е заболяване, което
Коментари Харесай

Страхова невроза - симптоми и лечение

Паническото разстройство, или по този начин наречената страхова невроза е заболяване, което се характеризира със следните признаци: необясними и непричинени от нищо паника и безпокойствие, боязън от гибелта и непрекъснато възприятие, че ще се случи нещо неприятно, боязън от прекосяване по мост или стоене на висок балкон, боязън от тъмнината, от дявола и други такива странни и необясними страхове. Ако обаче става дума за действителна заплаха а живота, да вземем за пример заболяване, то тогава към този момент не приказваме за страхова невроза.
Какво е страхова невроза? Това заболяване се открива най-често в тежката си форма, а главната причина за това е, че болните не желаят да признаят че имат проблем. Най-честият признак на страховата невроза са пристъпите на боязън. Те пораждат внезапно, без забележима и обяснима причина, и тяхната дълготрайност е от към 10 до 30 минути, а в редки случаи и повече от час. Честотата на пристъпите е от 2 до 4 пъти седмично.
Страховата невроза може да бъде породена от претърпяна злополука или вест за такава, от тежка физическа контузия (падане, побой и други), мощна нерешителност по време на сън и други.
Страховата невроза има тринадесет най-характерни признака: боязън от загуба на надзор, дефицит на въздух, задушаване, виене на свят, боязън от гибелта, ускорено сърцетуптене, възприятие за омекване на крайниците, трептене на тялото, болки в гърдите, мощно и щедро потене, чувство за мощна топлота на тялото, деперсонализация и гадене или неприятно възприятие в корема. За да приказваме за същински припадък на страхова невроза, по едно и също време би трябвало да са налице най-малко четири от тези признаци. Възможно е обаче, пристъпът на страхова невроза да се характеризира и единствено с 2 или три от посочените признаци.
Много постоянно, болният пробва да изключи и отстрани причинителите на пристъпи на страхова невроза. В множеството случаи обаче, вместо да се случи това, болният остава в обезпокоително очакване на идващия припадък.
Най-често, наранени от страхова невроза са хората на възраст сред 25 и 45 години. В наши дни, 1.5 % от популацията в международен мащаб, е наранено от болестта. Всъщност, този % евентуално е в пъти по-голям, само че заради това, че постоянно болният не признава казуса си, по публични данни, това е процентът на засегнатите от страхова невроза.
Както всяка друга болест, по този начин и страховата невроза, в случай че бъде навреме и съответно открита и лекувана, цялостното й лекуване е изцяло допустимо и действително. Това обаче се случва рядко, защото, както към този момент няколкократно споделих, болните не признават че имат проблем, и заради тази причина, страховата невроза бива диагностицирана чак когато е навлязла в тежката си фаза. В подобен случай, лекуването е с лекарства и постоянни визити при психотерапевт.
Колкото и необичайно да звучи за някои, страховата невроза е заболяване, което не е за подценяване, защото може да докара до тежка меланхолия, затваряне в себе си, разграничаване и загуба на контакт с заобикалящия ни свят и така нататък Навременното й разкриване и съответно лекуване могат да предотвратят редица отрицателни последици за болния.
Освен медикаментозно, страховата невроза може да бъде лекувана и с билки, само че никога не предприемайте самолечение. При подозрение за страхова невроза, неотложно потърсете своя доктор, който ще Ви посъветва какво лекуване да предприемете, или пък ще Ви насочи към експерт психотерапевт, който да приложи съответно лекуване на болестта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР