Панелът за демократични правила се среща в окръг Колумбия на фона на продължаващи основни въпроси в календара

...
Панелът за създаване на правила на Националния комитет на Демократическата
Коментари Харесай

Панелът за създаване на правила на Националния комитет на Демократическата партия ще се срещне в четвъртък във Вашингтон, като все още не са решени няколко въпроса относно календара на партията за номиниране на президентски номинации за 2024 г.

Най-големият въпрос е времето на конкурсите за номиниране в щатите Айова и Ню Хемпшир, в които има дългосрочно предсрочно гласуване. По-рано тази година националните демократи изместиха и двата щата от традиционните им позиции в предната част на календара, но нито един от щатите не каза точно кога планира да проведе своя демократичен конкурс през 2024 г.

Въпреки че е малко вероятно въпросите около тези състезания да бъдат решени на срещата в четвъртък, възможно е един или и двата щата да бъдат изправени пред санкции от DNC надолу по пътя за нарушаване на правилата за график на партията.

Първичният статут на Ню Хемпшър в нацията е защитен от държавния закон. Но съгласно новия календар на първичните избори на Демократическата партия, единственият шанс на щата Гранит да проведе предсрочни първични избори е да гласува на 6 февруари 2024 г., същия ден като Невада и малко след като Южна Каролина проведе първичните избори на 3 февруари.

01 кампания в Ню Хемпшир 090523 haley Браян Снайдер/Ройтерс

Държавният секретар на Ню Хемпшир Дейвид Сканлан, републиканец, който отговаря за определянето на първичната дата на щата, каза на пресконференция в сряда, че няма да следва новия график на Демократическата партия.

„Не мисля, че е тайна, че ще изпреварим Южна Каролина, което ни поставя в януари“, каза Сканлан. „Просто предполагам, че ще не се съобразяваме с Националния комитет на Демократическата партия.“

Януарската предварителна дата би нарушила правилата за график на DNC и може да струва на делегатите от държавата страна на националната конвенция.

Също така би било нарушение на партийните правила президентът Джо Байдън да провежда кампания в такъв януарски конкурс в Ню Хемпшир или дори името му да бъде включено в бюлетината, въпреки че гласоподавателите биха могли да го запишат.

Комитетът по правилата и устава на DNC се очаква да гласува в четвъртък, за да даде на Ню Хемпшир повече време за насрочване на първичните избори за 6 февруари, каза източник, запознат с процеса, каза пред CNN.

Сканлан отговори с „не“ в сряда, когато го попитаха дали е „добре“ щатът да загуби делегати на конгреса на демократите. Но той защити ранния първичен статут на Ню Хемпшир.

„За Ню Хемпшир е по-важно да има ранни първични избори, защото това позволява максимално участие на всеки, който иска да представи името си като кандидат“, каза той в сряда. „Ако президентът спечели мнозинството от гласовете чрез вписване и в резултат на това получи делегати, които се изпращат на конгреса, наистина ли няма да ги пусне и как ще изглежда това от медиите перспектива? Мисля, че DNC ще трябва да се огледа, ако това ще бъде наказанието.“

Докато Ню Хемпшир изглежда върви към конфликт с националната партия, ситуацията в Айова е по-малко ясна.

Законът на Айова изисква събиранията му да се провеждат преди всеки друг щат и необходимостта да се явят пред демократите в Южна Каролина е това, което накара републиканците от Айова да насрочат своите събрания на 15 януари. Въпреки щатския закон, новият календар на DNC премахна Айова от групата на ранни състояния изцяло.

В отговор щатът предложи план, според който ще провежда събрания в същия ден като републиканците, но ще ги използва само за извършване на партийни дела, а не за гласуване за президент. Гласуването на президентските предпочитания ще бъде отделен процес, провеждан изцяло по пощата.

Демократите от Айова обаче не са посочили датите за този процес на изпращане по пощата и без тази информация комисията по правилата на DNC отказа да одобри плана на срещата си през юни.

Персоналът на партията каза, че периодът на гласуване по пощата трябва да приключи на или след 5 март (датата, на която всеки щат има право да започне да провежда демократични състезания), за да може планът да отговаря на партийните правила.

Докато някои други щати все още могат да изместят първичните си дати, останалата част от демократичния календар е до голяма степен определена.

След Невада, Мичиган ще проведе първичните избори на Демократическата партия на 27 февруари, а след това първичният сезон ще започне сериозно със Супер вторник на 5 март.

Алисън Мейн от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР