Пандемията стопи 7 пъти парите, които нашите сънародници в чужбина

...
Пандемията стопи 7 пъти парите, които нашите сънародници в чужбина
Коментари Харесай

Пандемията стопи сериозно парите, които българите в чужбина изпращат у нас

Пандемията стопи 7 пъти парите, които нашите сънародници в чужбина изпращат на околните си в България. За първите седем месеца на годината те са превели едвам 98 милиона евро, сочат данните на Българска народна банка.

Причината за фрапантния спад е, че доста от емигрантите са изгубили работата си поради пандемията и са се завърнали по родните си места. Най-много пари на своите близки са изпратили сънародниците ни, които работят в Съединени американски щати, Германия и Испания, предава Българска национална телевизия. Сумата от 98 милиона евро обаче се равнява на месечен трансфер преди пандемията да завладее и промени стопански света. За съпоставяне през 2019 година са изпратили у дома рекордните над 1 милиард евро.
 Банките с повече пари от Брутният вътрешен продукт на страната Банките с повече пари от Брутният вътрешен продукт на страната
Банките в края на юли имат активи от 130,6 милиарда лева, с което стават по-богати от страната, тъй като заложеният в бюджета за тази година...

И макар, че поради Коронавирус рецесията приходите на сънародниците ни в чужбина са намалели в Русенска и Разградска област има цели села и квартали, чиито поданици разчитат напълно на финансовата поддръжка на роднините си зад граница, с цел да оцелеят. По ремонтираните къщи в село Сеслав елементарно може да се познае кой работи в чужбина. Младите са пръснати из цяла Европа, занимават се най-вече със строителство. Но поради пандемията работата им намаляла. Макар и по-малко и тази година извоюваните на открито пари хората са вложили в домовете си, в които надали в миналото ще се върнат.

В Русе пред един от банкоматите от малкия екран срещат Савинка Филипова. Тегли пари, преведени от Чикаго. Изпраща ги сина ѝ, който не е виждала към този момент 15 години. Наясно е, че пандемията е направила живота му по-труден в Съединени американски щати, по тази причина единствено в краен случай го моли да ѝ помогне финансово. " За поправки у дома, в случай че се наложи, за замяна на някакъв ел. апарат, всичко остарява. Получавам ниска пенсия – към 380 лв. и те не стигат за на никое място. Особено, в случай че се наложи да давам за медикаменти повече от 100 лв.. Сега зимата напълно няма да стигат освен това покачване на цените на тока, вода, хранителни артикули. Той ми изпраща пари, с цел да мога да пребивавам умерено ", споделя Савинка Филипова.

Коронавирус рецесията във Англия връща 40-годишния Димитър Петров назад у дома. Този път вечно. Успял е да задели задоволително средства като водач на Острова, с цел да може в този момент да си оказва помощ, защото към този момент получава българска заплата в транспортна компания. " Финансово много съм удовлетворен от престоя ми в чужбина. За миналото време съумях да си върна борчовете в България, всеки месец успявах да пратя да речем 3 минимални заплати в бюджета на фамилията си ", добави Димитър Петров.

Според икономическите анализатори сега мъчно може да се одобри, че сънародниците ни в чужбина са вложител номер 1 в България. " Проблемът е, че тези пари бяха от огромно значение за един съответен вид семейства - те доста рядко се употребяват за капиталова активност, те са за запълване на дупки в домакинските бюджети. Така в този момент ще можем да приказваме за усилване на неравенството, разширение на дупката сред небогати и богати, защото по-богатите семейства рядко разчитат на сходен вид приход, те имат добре платена работа в страната ", сподели още Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система. Освен по банков път, сънародниците ни превеждат пари от чужбина и през компании за платежни услуги, а също и на ръка, когато се приберат при околните си. Това значи, че средствата, пристигнали извън, надвишават 980 милиона евро. Колко са тъкмо обаче - никой не знае.
 От август 2023 година: Цените у нас в левове и евро по едно и също време От август 2023 година: Цените у нас в левове и евро по едно и също време
Цените на стоките и услугите в страната ще бъдат обявявани в левове и евро за период към 17 месеца при влизането ни в еврозоната. Целта...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР