Пандемията се разраства, смятат експерти. Между 5 и 10 януари

...
Пандемията се разраства, смятат експерти. Между 5 и 10 януари
Коментари Харесай

Математик: Най-страшно ще стане между 5 и 10 януари

Пандемията се разраства, считат специалисти. " Между 5 и 10 януари ще подобрим върховете по заболеваемост през пандемията. Ще минем 10 000 случая дневно. Над 20% са позитивните проби от PCR тестванията през днешния ден. Това значи, че всеки пети проучен е с COVID-19. Омикрон е тук, въпреки и импровизирано. Той ще бъде оповестен постфактум през януари ". Това съобщи математикът Петър Велков в ефира на " Твоят ден " по Нова тв.

По думите му, на база 14-дневната заболеваемост, виждаме, че има растеж от 10% в София - град. Повишаване има и в други области. " Наблюдаваме, че случаите се удвояват на 2-3 до 5 дни най-много. Тоест, в случай че за последните 7 дни имаме приблизително по 1500 случая и ги удвояваме на пет дни, това значи, че след 5 дни ще имаме 3000 случая, а на десетия ден - 6000. Оттам насетне ще стигнем, докъдето ни разрешат ограниченията и потенциалът на лечебните заведения ", уточни Велков. 

Според него сега има 13 пъти повече дейни случаи, в сравнение с при започване на разпространяването на Делта разновидността.

Математикът съпостави слагането на ваксина с защитен колан. " При имунизацията може да влезете в болница, само че болестта ще протече по-леко. Същото е и при злополука, в случай че сте си сложили защитен колан ", счита той. И добавя, че са нужни повече ограничения при завръщането на децата в учебно заведение.

От своя страна доктор Иван Колчаков от болница " Софиямед " показа, че сега сме на финала на четвъртата вълна. " Имаме потенциал да поемаме по-голям брой пациенти. Най-вероятно при разрастване на петата вълна ще има повече инфектирани, само че да се надяваме, че тежките случаи ще са по-малко ", разяснява той. И добавя, че ни чака бърза, стръмно покачваща се вълна на Омикрон.

" Неваксинираните би трябвало да знаят, че е допустимо да не можем да им помогнем поради липса тук-там. Ще мине тази пандемия и антиваксърските позиции ще наподобяват като изказванието, че Земята е плоска. Българските политици антиваксъри и русофили не видяха ли, че в Русия има наложителна имунизация? Това е двоен стандарт и двуличие, практическо ликвидиране ", акцентира медикът. И посъветва родителите да имунизират децата си.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР