Пандемията разкри мащабите на един от най-сериозните проблеми на здравеопазването

...
Пандемията разкри мащабите на един от най-сериозните проблеми на здравеопазването
Коментари Харесай

Ето колко взимат лекарите в Германия

Пандемията разкри мащабите на един от най-сериозните проблеми на опазването на здравето в Източна Европа: острата липса на фрагменти, която е резултат освен от демографския проблем, само че и от емиграцията на лекари и медицински сестри.

А основни фактори за мотивацията на медиците да потърсят реализация в чужбина са най-много по-добрите условия на труд и по-високото възнаграждение. В тази връзка да забележим какъв брой печелят медиците в Германия, която е страната, привличаща изключително доста медицински фрагменти от България, пишe.

Заплатите на лекарите

Заплатите на лекарите в Германия зависят освен от позицията и специалността, само че и от това къде работи съответният доктор: в университетска, частна или държавна болница или пък в личен кабинет.

Директорите на клиники получават приблизително 280 000 евро брутна годишна заплата.

Средната брутна годишна заплата на основните лекари е 114 000 евро, на редовите лекари - 84 000 евро, а на асистентите - 68 000 евро. Заплащането в университетските клиники нормално е най-високо.

Ето и няколко съответни образеца за заплатите на лекари със личен кабинет - само че с ангажимента, че с припечелените пари те би трябвало да покриват и настоящи разноски като застраховки, набиране на нова инсталация и погашение на самия кабинет.

Най-доходоносна е специалността на радиолозите, които получават междинна брутна заплата от 25 300 евро на месец. Следват офталмолозите (19 100), хирурзите (16 500) и ортопедите (16 100). Педиатрите получават приблизително по 11 600 евро месечно, а общопрактикуващите лекари - 11 500.

Заплатите на медицинските сестри

Медицинските сестри и болногледачите получават заплата още по време на образованието си, като възнаграждението нараства всяка година.

През първата те получават брутна заплата от 1010 евро месечно, през втората - 1072 евро, а през третата - 1173 евро. След края на образованието им стартовата заплата в държавните здравни институции е сред 2000 и 2400 евро бруто на месец.

Заплащането нараства с времето и след 13 години към този момент доближава 3200 евро. Към тази сума се прибавят и бонуси за нощни и неделни смени. Старшите сестри получават до 3600 евро бруто на месец.

В частните здравни институции заплащането варира, като на доста места то е по-ниско, в сравнение с в държавните.

Дефицит на фрагменти има и в Германия

Макар високите заплати да притеглят доста задгранични фрагменти, Германия също страда от сериозен недостиг на медицински личен състав. Над 200 000 са вакантните места за медицински фрагменти в Германия, като за 30 000 от тях се търсят лекари.

В идващите години тази наклонност ще се изостря от ден на ден: през 2030 година се чака дефицит на над 500 000 медицински фрагменти, като лекарите, които няма да доближават, ще са повече от 80 000.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР