Пандемията прекъсна нормалния начин, по който света работи и доведе

...
Пандемията прекъсна нормалния начин, по който света работи и доведе
Коментари Харесай

Пандемията разби световния ред и създаде гняв и недоверие сред хората

Пандемията прекъсна " естествения " метод, по който света работи и докара до доста яд и съмнение измежду хората. Докато тя опустошава по-голямата част от земното кълбо, политическите и бизнес водачите към този момент стартират да мислят за това по какъв начин може да наподобява светът, откакто най-лошото от епидемията премине.

Прогнозите не са положителни .

Срутващите се държавни управления, гладът, смазаните стопански системи и подсилените екстремисти са измежду най-мрачните сюжети след пандемията, написа Bloomberg. Въпреки това, даже и по-малко трагичните вероятности имат тъмен сюжет, в който политическите съюзи се разпадат, а стопанските системи се възстановяват към естественото прекомерно постепенно, с цел да притъпят въздействието от стотици милиони изгубени работни места.

Шевовете, които се отваряха преди появяването на вируса, се раздират все по-бързо. Съединените щати и Китай се карат за произхода и реакцията на ръководещите в отговор на вируса, а в този момент заплашват и комерсиалната договорка, която може да помогне на света да се възвърне. Борбата против разпространяването на възможна ваксина разделя съдружници по целия свят. Надеждите, че нациите може за миг да извърнат тил на разликите си, с цел да се борят дружно против ковид, значително се изпариха.

„ Тази пандемия е почти толкоз рискова, колкото метеорит, който удря земята във връзка с обща опасност “, споделя Ричард Фонтейн, основен изпълнителен шеф на Центъра за сигурност във Вашингтон. „ Но освен, че няма свястно съдействие досега, а пандемията се трансформира в още един вектор за конкуренция. “

Една от първите борби ще бъде над достъпа до трайно лекуване или ваксина. Френските чиновници изригнаха предходната седмица, когато основният изпълнителен шеф на основания в Париж фармацевтичен колос Санофи съобщи, че Съединени американски щати може първо да получат евентуалната ваксина на компанията, тъй като Съединени американски щати е помогнала за финансирането на проучванията. Много международни водачи настояват, че всяка ваксина би трябвало да се преглежда като " публично богатство ", макар че неизбежно някои групи ще имат занимателен достъп.

На по-дълбоко равнище съществува необятното безпокойствие от многократните отводи на администрацията на Тръмп да се откаже от акцията си за оптимален напън от стопански наказания против Иран и Венецуела, макар лишенията, понесени от хората на тези страни, до момента в който вирусът бушува.

В резултат на това една ясна жертва на вируса в геополитически проект ще бъде доверието към Съединени американски щати и администрацията на Тръмп.

Много страни, виждайки дейностите на американската администрация по време на пандемията, ще бъдат внимателни да не станат прекомерно подвластни от Вашингтон. Най-голямата международна стопанска система, в която се намират едни от най-хубавите университети и откриватели в света, не съумя да обезпечи задоволително проби и здравно съоръжение, с цел да се оправи с вируса, който към този момент е лишил повече от 89 000 американски живота.

В същото време настояванията на Китай за отстъпки в подмяна на некачествено съоръжение и непрекъснатият му отвод да разреши цялостно следствие на произхода на вируса, го вършат по-малко прелъстителен вид за страните, които се намират сред суперсилите.

Нанесени са и други евентуално дълготрайни вреди. Алжир, който разчита на петрола за по-голямата част от приходите си, разгласи, че понижава бюджета си на половина на фона на понижаването на цените на суровия артикул. Някои специалисти се притесняват от нова вълна от стопански мигранти, които бягат в Средиземно море към Европа. Очаква се пандемията да заличи 8,5 трилиона $ световна продукция и може да изпрати 130 милиона души в редиците на последна беднотия, съгласно Организация на обединените нации. Вече повече от 100 страни са се обърнали към Международния валутен фонд за помощ, защото коронавирусът изкоренява основни източници на доходи като туризъм и пътувания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР