Пандемията показа много неприятни факти – не само за системата

...
Пандемията показа много неприятни факти – не само за системата
Коментари Харесай

НСИ: Нарастване на смъртността е изключително забележимо

Пандемията сподели доста неприятни обстоятелства – освен за системата на опазването на здравето, само че и за здравното положение на хората, разяснява ръководителят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

" България няма толкоз доста като брой инфектирани лица спрямо други страни от същия мащаб на популацията, само че смъртността бележи едни върхове. Без да приказваме за ясно и тъкмо ограничение на гибел заради ковид - общото повишаване на смъртността е извънредно видимо ", сподели Цветарски.

Само за предходната година надхвърлянето на естественото равнище на смъртност е към 16 хиляди души. Не единствено за умряли от ковид, а всевъзможни други аргументи. Но действително това нарастване се дължи на затруднения, които се получават от ковид.

За Цветарски демографските процеси са инертни. Те се образуват десетилетия обратно. И няма по какъв начин да се чака да се трансформират за един ден или година.

За предходната година популацията на страната е 6 916 548 души.

" Това е изчислено население, защото изчисляваме всяка година на база на предходното броене, добавяйки родени, умряли и чистия баланс от миграцията. Последното броене беше 2011 година Това са 10 години разлика. В тези години могат да настъпят неточности, които не са уловени от статистиката – най-много от миграцията. Но следва тази година да проведем новото броене, което да даде нова база за пресмятане на популацията. И това число 6 916 548 души е относително условно ", акцентира шефът на Националния статистически институт.

Преброяването на популацията ще стартира на 7 септември и ще продължи към месец.

" В първата си част то ще бъде напълно електронно – за тези, които желаят да се самопреброят, а във втората половина на този интервал ще бъдат посетени от преброител ", посочи Цветарски.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР