Пандемията от КОВИД-19, която наруши достъпа до лечение и превенция,

...
Пандемията от КОВИД-19, която наруши достъпа до лечение и превенция,
Коментари Харесай

COVID-19 забави напредъка на борбата срещу СПИН

Пандемията от КОВИД-19, която наруши достъпа до лекуване и предварителна защита, забави напредъка на битката против СПИН, предизвести в годишния си отчет Обединената стратегия на Организация на обединените нации за битка с ХИВ/СПИН (UNAIDS), оповестиха международните осведомителни организации.

" През последните две години многочислени и едновременни рецесии по света оказаха опустошително влияние върху инфектираните с ХИВ и забавиха международната реакция на пандемията от СПИН ", предизвестява отчетът, оповестен в деня на откриването на Международната конференция по СПИН в Монреал.

Въпреки че през предходната година броят на инфектираните с ХИВ в международен мащаб продължи да понижава (с 3,6% по отношение на 2020 г.), това е най-малкият спад от 2016 година

През 2021 година са регистрирани към 1,5 милиона нови случая на заразяване с ХИВ, или повече от 4000 души дневно.

През предходната година от СПИН са умряли 650 000 души, или по един на минута.

Броят на ХИВ-позитивните лица, които имат достъп до лекуване, също продължава да се усилва през 2021 година, само че единствено с 1,47 милиона спрямо 2 милиона през предходните години. Това е най-малкото нарастване от 2009 година

В отчета се показва, че най-уязвимите групи от популацията, изключително най-бедните, са най-засегнати. Разликата в достъпа до лекуване сред децата и възрастните се задълбочава, вместо да понижава. През 2021 година, до момента в който 70 % от възрастните, живеещи с ХИВ, са получавали антиретровирусно лекуване, единствено 41 % от децата са получавали такова. Така към 800 000 ХИВ-позитивни деца не получават никакво лекуване.

През 2021 година децата съставляват четири % от популацията, живеещо с ХИВ, само че на тях се дължат не по-малко от 15 % от смъртните случаи, свързани с ХИВ.

Най-застрашените групи към момента са хората, които си инжектират опиати, проституиращите и хомосексуалните мъже.

За да бъде реализирана задачата за преустановяване на епидемията от СПИН до 2030 година, би трябвало да се отделят спомагателни средства, обявиха от Обединената стратегия на Организация на обединените нации за битка с ХИВ/СПИН.

През 2021 година наличните интернационалните запаси за битка с ХИВ са с шест % по-малко, в сравнение с през 2010 година

" Лидерите не трябва да възприемат тази голяма алена паника като знак за прекъсване ", написа изпълнителният шеф на програмата Уини Бянима. " Този отчет не е самопризнание за неуспех. Това е апел за деяние. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР