Пандемията от коронавируса Covid-19 и мерките, предприети за ограничаване на

...
Пандемията от коронавируса Covid-19 и мерките, предприети за ограничаване на
Коментари Харесай

Положителната връзка междy Covid-19 и сезонните грипове

Пандемията от ковид Covid-19 и ограниченията, подхванати за ограничение на разпространяването му могат да окажат позитивно влияние върху разпространяването на сезонните грипове в бъдеще, заяви Sciencealert. 

Хигиенни привички

Пандемията принуди здравните управляващи и лекарите в голям брой страни да поучават всеобщо популацията да усъвършенства хигиеничните си привички, да мие по-често ръцете си, да дезинфекцира в дома и офиса си и т.н. 

Както Covid-19, по този начин и сезонните грипове се придвижват от вирусни частици, които се съдържат в капките и секретите от устата или носа и се предават по въздушно-капков път. Освен това и коронавирусът, и грипните вируси се задържат по ръцете и повърхностите и могат след това да бъдат предадени на други хора.

Миенето с елементарен сапун и дезинфекциращите препарати унищожават и двата вида вирусни частици. Така нарасналото равнище на хигиенични привички в международен мащаб около актуалната пандемия ще се отрази удобно на здравето на хората, когато върлуват сезонните грипове.

Затварянето на учебни заведения

Определени групи от популацията са по-уязвими към вирусни инфекции, в сравнение с други. Това от време на време се дължи на незнайни за нас аргументи, само че в други обстановки е поради хронични болести като диабет, респираторни и кардиологични проблеми.

Що се касае до грипните вируси, учениците попадат в по-уязвимите групи и имат висока заболеваемост при всеки грипен взрив. Това се дължи на по-ниския имунитет при децата и множеството контакти, които се реализират в учебно заведение. 

Със затварянето на редица учебни заведения като мярка срещу разпространяването на ковид Covid-19, доста деца сега са у дома. Това може да ограничи разпространяването на някои видове грипни вируси.

Социално разграничаване

Друг значим фактор, виновен за разпространяването на грипния вирус по време на всеки летен или зимен сезон, са обществените контакти. Както коронавирусът, по този начин и грипните сезонни вируси се предават посредством кашляне, кихане или до момента в който си приказваме. С въвеждането на ограничения за карантина и обществено разграничаване около актуалната пандемия, можем да си изградим привички да съблюдаваме, даже в по-малка степен, сходни ограничавания, когато върлуват сезонните грипове.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР