Пандемията от коронавирус значително засили пазарната мощ на доминиращите фирми,

...
Пандемията от коронавирус значително засили пазарната мощ на доминиращите фирми,
Коментари Харесай

МВФ предупреди за нарастваща пазарна мощ на големите компании

Пандемията от ковид доста ускори пазарната мощност на преобладаващите компании, което може да забави средносрочния напредък и да потисне нововъведенията и вложенията, съобщи в понеделник Международният валутен фонд в нов собствен разбор, съобщи БНР.

Ключовите индикатори за пазарна мощност нарастват, в това число ценовите надценки по отношение на пределните разноски и концентрацията на приходите измежду четирите най-големи играчи в даден бранш, се споделя в проучването на МВФ.

Част от това се дължи на увеличените банкрути, защото пандемията докара до отпадане на конкуренцията. Международният валутен фонд разгласява това свое изследване, последвано от обява в блог, написана от неговия ръководещ шеф Кристалина Георгиева, в която се акцентира, че коронавирусната пандемия доста е засилила съществуващите признаци на пазарна мощност на огромните компании, което да докара до евентуален банкрут на по-малкия бизнес и закъснение в нововъведенията.

" Поради пандемията изчисляваме, че тази централизация на приходите измежду най-големите играчи в този момент може да се усили в напредналите стопански системи с най-малко толкоз, колкото през 15-те години до края на 2015 година Дори в тези браншове, които се възползваха от рецесията, като цифровия бранш, преобладаващите играчи са измежду най-големите спечелили ", означи Георгиева.

Като част от решение, МВФ формулира насоки за политиците, като да вземем за пример налагане на надзор върху сливанията, улеснение на преносимостта и оперативната съгласуемост на данните и възбрана на корист с господстващо състояние.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР