Пандемията от коронавирус заплашва с продоволствена криза 27 държави в

...
Пандемията от коронавирус заплашва с продоволствена криза 27 държави в
Коментари Харесай

Заради COVID-19: ООН предупреди за недостиг на храни в 27 държави

Пандемията от ковид заплашва с продоволствена рецесия 27 страни в света, написа в взаимен отчет на Световната организация по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО) и Световната продоволствена стратегия (WFP).
Пандемията е изострила към този момент съществуващото състояние с глада в тези страни. В листата са включени страни от разнообразни райони – Азия, Централна Америка, Близкия Изток и Африка. Така наречените „ горещи точки “ са изложени на висок риск от утежняване на продоволствената сигурност в околните месеци, в това число и от увеличение броя на лицата, страдащи от изострен апетит.
Тези страни и по-рано са страдали от високо равнище на дефицит на храни и изострен апетит поради разнообразни условия и стресови фактори като стопански рецесии, неустойчивост, липса на сигурност, рискови климатични феномени, вредители по растенията и заболявания по животните.
В тази група страни са включени Афганистан, Бангладеш, Етиопия, Хаити, Сиера Леоне, Сомалия, Йемен и Зимбабве. Сега те се намират отпред в класациите и понасят цялата тежест на пагубното влияние на COVID-19 върху продоволствената система, която по време на здравната рецесия разпалва и гладна рецесия.
В отчета се разказват четири аргументи, водещи до остра форма на липса на продоволствена сигурност: спад в равнището на претовареност и опция за приходи при растеж на цените на храните в доста от „ горещите точки “; спирания, свързани с противопоставяния поради пандемия; внезапен спад на държавните приходи; политическа неустойчивост и разпалване на спорове, подхранвани от пандемията.
В опит да се опълчи на трендовете, ФАО разгласи през днешния ден още веднъж нарастване на нужните помощи до 428.5 млн. $ в границите на Глобалния проект за филантропична реакция на Организация на обединените нации на пандемията от COVID-19.
Според генералния шеф на организацията, в случай че се стартира да се работи „ в този момент и в нужните мащаби “, към момента няма да бъде късно да се предотврати най-тежката от десетилетия продоволствена рецесия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР