Пандемията от коронавирус COVID-19 доведе до забавяне на растежа и

...
Пандемията от коронавирус COVID-19 доведе до забавяне на растежа и
Коментари Харесай

НОИ отчете спад от близо 23% на постъпилите осигурителни вноски през май

Пандемията от ковид COVID-19 докара до закъснение на растежа и стесняване на българската стопанската система.Тъй като солидарните социалноосигурителни системи са мощно подвластни от съответния бизнес цикъл, ДОО понесе всички негативи от етапа на свиването, а точно затрудняване на стопанската активност, спад в броя на заетите, повишение на безработицата.

Наред с това, чисто здравните ограничения за ограничение на пандемията доведоха до по-високо търсене на някои компенсации за краткотрайна нетрудоспособност, само че до спад в търсенето на други. Това са част от констатациите, направени във втория брой на осведомителния бюлетин на Национален осигурителен институт за 2020 г.

Очаквано, спадът в заетостта докара до понижаване на броя на обезпечените лица, за които се заплащат или са дължими осигурителни вноски за фондовете на ДОО. Данните за месец април сочат, че броят на обезпечените лица е бил 2 593,8 хиляди лица, при близо 2 796,3 хиляди лица през март (спад от 7,2%) и 2 829,2 хиляди лица през декември 2019 година (спад от 8,3%). Намаление се регистрира при всички типове обезпечени лица от частния бранш, само че максимален е спадът при работещите на трудови правни отношения, обезпечени в най-масовата, трета категория труд - над 187,1 хиляди лица през април по отношение на месец по-рано.

Намалението в броя на заетите и респективно – на обезпечените лица, докара до понижаване на приходите от осигурителни вноски за фондовете на ДОО. Постъпилите осигурителни вноски през май 2020 година са 496,2 млн. лева (предварителен отчет). В съпоставяне с предходния месец, приходите от осигурителни вноски са намалели с близо 146,4 млн. лева, което е спад от близо 23%.

Намалението в приходите от осигурителни вноски е в директна взаимозависимост от спада в броя на обезпечените лица през април по отношение на май. Намалението в приходите от осигурителни вноски обаче е по-голямо от това на обезпечените лица, което подсказва, че с изключение на съкращения на личен състав е налице и понижение на общия брой на отработените часове в стопанската система.

Ръст на броя на лицата с право на парично обезщетение за безработица. В резултат от понижението в заетостта, броят на записаните безработни лица с право на парично обезщетение за безработица от ДОО стремглаво набъбна. От малко под 70 хиляди лица през декември 2019 година, в средата на актуалната година броят на лицата с изплатени парични компенсации за безработица е повишен над два пъти до близо 147,5 хиляди души. Увеличението се дължи на първо място на лицата без стаж или приход от друга страна, т.е. хора, които не са работили в чужбина.

Същевременно, след април, когато бе получен рекорден брой заявки (над 68 хиляди), броят на получените в Национален осигурителен институт заявки за разпределяне на парично обезщетение за безработица понижава с бързи темпове. Това дава съображение да се предвижда, че при актуалните прогнози за икономическото развиване и пазара на труда до края на годината входящият поток на безработните лица с компенсации ще стартира да понижава.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР