Пандемията от COVID-19 се отразява добре на богатите. 573 души

...
Пандемията от COVID-19 се отразява добре на богатите. 573 души
Коментари Харесай

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

Пандемията от COVID-19 се отразява добре на богатите. 573 души са се включили към клуба на милиардерите от нейното начало, оповестява CNN, базирайки се на изследване на Oxfam.

Това значи, че на всеки 30 часа от 2020 година до днес светът е посрещал нов милиардер. Общият им брой към този момент е 2 668.

Анализът е на база на информация от Forbes и демонстрира покачването на икономическото неравноправие в световен мащаб. Проучването целеустремено е направено в навечерието на Световния стопански конгрес в Давос, който събира бизнес елита в Швейцария.

Милионерите са покачили своето финансово положение с 3,8 трилиона $ (ръст от 42%) по време на пандемията. До огромна степен това се дължи на облаги от фондовите пазари, които бяха подкрепени от държавните управления, с цел да се смекчи финансовият удар от ковид.

Основният растеж на благосъстоянието им е пристигнал през първата година от пандемията, след което е маркиран и лек спад, споделя Макс Лоусън от Oxfam.

В същото време възходящото финансово неравноправие и повишението на цените на храните може да докара 263 милиона души до последна беднотия през тази година, заличавайки десетилетия на напредък.

" Никога не съм виждал толкоз трагично повишаване на бедността, само че и на финансовото състояние на богатите в един и същи момент, " прибавя Лоусън. " От това ще пострадат доста хора. "

Потребителите по света се борят с възходящите цени на силата и храните, само че корпорациите в тези промишлености и техните водачи се възползват от тенденцията, твърди Oxfam.

Милиардерите в бранша на храните и агробизнеса са отбелязали нарастване на общото си благосъстояние с 382 милиарда $ (45%) през последните две години. 62-ма нови милиардери в областта на храните са се появили от 2020 година насам.

Междувременно техните сътрудници в бранша на петрола, газа и въглищата бележат растеж на финансовото си положение с 53 милиарда $ (24%). 

Фармацевтичната промишленост е посрещнала 40 нови " пандемични " милиардери, защото тя бе в центъра на битката против COVID-19 и доста обществени средства бяха налети в нея. 

За да се опълчи на стремителното повишаване на неравенството и да помогне на тези, които се борят с покачването на цените, Oxfam приканва държавните управления да таксуват с по-високи налози богатите и корпорациите. Организацията упорства за въвеждането на краткотраен налог от 90% върху спомагателните корпоративни облаги, както и еднократен налог върху благосъстоянието на милиардерите.

Oxfam предлага също 2% налог върху активи, чиято цена надвишава 5 милиона $, който да доближава до 5% при активи на стойност над 1 милиард $. Чрез тези ограничения могат да се съберат 2,3 трилиона $ в международен мащаб, само че доста малко страни прибягват към въвеждане на данък благосъстояние. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР