Пандемията от COVID-19 и нахлуването на Русия в Украйна имаха

...
Пандемията от COVID-19 и нахлуването на Русия в Украйна имаха
Коментари Харесай

Най-богатите хора в европейските страни и нашите съседки

Пандемията от COVID-19 и нахлуването на Русия в Украйна имаха необятно влияние върху международната стопанска система. Най-богатите в света също са потърпевши от тези събития. Според някои разбори общото чисто благосъстояние на милиардерите в света е спаднало с 5,5% или 11,1 трилиона $ през 2022 година На някои пък шансът се усмихна - тези, които регистрираха двуцифрен растеж в благосъстоянието си през 2021 година, не усетиха по този начин отрицателно резултатите от войната и пандемията.

Кои са най-богатите измежду богатите в другите страни по света. Както знаем сега Илон Мъск държи първото място в Америка с чиста стойност от 225,3 милиарда $. Междувременно Бернар Арно взима короната във Франция и като цяло в Европа с чиста стойност от 222,9 милиарда $. Това се показва от ранглиста на Ceoworld magazine за най-богатите хора в света.

На трето място в нея е Карлос Слим Хелу, който е най-богатият човек в Мексико с чиста стойност от 96 милиарда $, следван от индиеца Мукеш Амбани в Индия 90,5 милиарда $ и Амансио Ортега в Испания с чиста стойност от 87,9 милиарда $.

Според класацията у нас най-богатият човек е Георги Домусчиев, който има положение от 2,2 милиарда $, съгласно класацията. Това не е изненадващо - той и брат му Кирил Домусчиев постоянно участват в класациите като представители на най-богатите хора от България.

България е една от дребното страни от Балканите, които участват в тази ранглиста. Анализът на списание CEOWORLD включва 77 страни или територии по света, в които има минимум един милиардер. Проучването открива, че най-богатите милиардери във всяка страна имат общо 1,5 трилиона $. П

Броят на милиардерите в една нация постоянно е обвързван с нейния стопански прогрес и вероятности. Съединените щати, където като цяло има бизнес насочен нрав и рисковото финансиране играе огромна роля непрекъснато усилва броя на милиардерите. За съпоставяне страните с по-слаби стопански системи и лимитирани благоприятни условия нормално имат по-малко милиардери.Това е най-вероятната причина доста от страните от Балканите да не попадат в класацията със свои представители.

Кои са най-богатите хора в нашите прилежащи страни?

В южната ни съседка Гърция най-богатият човек е жена на име Мария Ангеликус, която е притежател и началник на транспортната компания Angelicoussis Group. Състоянието й възлиза на 5,6 милиарда $.

Най-богатият човек в Румъния е Йон Шириак, които е румънски предприемач и някогашен професионален състезател на тенис и хокей на лед. Бил е президент на Румънската федерация по тенис. Богатството му се равнява на 2,1 милиарда $.

При различен наш комшия Турция - най-богатият съгласно класацията е Мурат Юлкер. Той е предприемач милиардер с благосъстояние от над 5 милиарда $ и ръководител на Yıldız Holding, най-голямата хранителна компания в района на Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка.

Ето и лист с най-богатите в някои европейски страни:
Страна Милиардер Богатство (милиарда в долари) Австрия Марк Матешиц 40.3 Белгия Ерик Витоук 8 Кипър Джон Фредриксен 13,5 Чехия Рената Келнерова и фамилията й  16,8 Дания Андерс Холх Повлсен 7,2 Естония Кристо Керман 1,7 Финландия Анти Херлин 4 Германия Дитер Шварц 48,5 Унгария Шандор Чани 1,6 Ирландия Шапур Мистри 7,5 Италия Джовани Фереро 40,1 Лихтенщайн Кристоф Зелер 2,4 Монако Стефано Песина 7,7 Нидерландия Шарлен де Карвальо-Хайнекен 14,2 Норвегия Ивър Толефсен 8 Полша Михал Соловьов 6,7 Португалия Мария-Фернанда Аморим 5 Швеция Стефан Персин 18 Швейцария Рафаела Апонте 30,4
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР