Пандемията от COVID-19 бе използвана за прокарването в ЕС на

...
Пандемията от COVID-19 бе използвана за прокарването в ЕС на
Коментари Харесай

Борел: Пандемията бе използвана, за да се прокарат чужди интереси за наша сметка

Пандемията от COVID-19 бе употребена за прокарването в Европейски Съюз на непознати ползи, съобщи висшият европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел на конференция за представянето на нова тактика на Европейската комисия в региона на опазването на здравето.

По неговите думи опазването на здравето се трансформира в оръжие и Европейски Съюз би трябвало да противостои на тези опити. Трябва да се борим с дезинформацията - пандемията бе употребена, с цел да се прокарат непознати ползи за наша сметка. Ще продължим да противодействаме на това, уточни Борел.

Той уточни, че биологичните закани са част от въпроса за европейската сигурност. Борел добави, че следва Европейски Съюз да следи по-внимателно разпространяването на здравните закани по света. Според него е належащо повече интернационално съдействие в тази област.

Пандемията ни научи, че здравето не е единствено здравен въпрос. Здравеопазването стана част от външната сигурност и комерсиалната политика - открихме, че нито грам парацетамол не се създава в Европейски Съюз, означи Борел. Има потребност опазването на здравето да бъде преценявано от геополитическа позиция, това към този момент не е въпрос единствено в ръцете на лекари и производители на медикаменти, заключи висшият представител.

Новата европейска тактика планува обезпечаване на по-равнопоставен достъп до ваксини, въвеждане на интернационалните правила за пандемиите, по-задълбочено следене на болестотворните организми и на връзките сред положението на животните и растенията, и човешкото здраве. Предвижда се ограниченията, залегнали в предлагането на Европейска комисия, да бъдат изпълнени до 2030 година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР