Пандемията ни накара да видим какво дължим на спешната помощ.

...
Пандемията ни накара да видим какво дължим на спешната помощ.
Коментари Харесай

Лекар препоръча: Да се започнат реформи в спешната помощ, за да стане привлекателна

Пандемията ни накара да забележим какво изискуем на незабавната помощ. Колегите от незабавната помощ изнесоха тежестта на пандемията. Редно е да се замислим какви са пробойните в системата. Това съобщи доктор Делян Георгиев в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия.

“Спешната помощ не е атрактивна по няколко аргументи: възнаграждение, категоризация на труд и рисковете. Тя може да бъде направена атрактивна като се увеличи заплащането и се направи промяна в категорията труд”, сподели той.

Според него огромно значение имат освен стандартите, само че и екипите, които работят: “Никога няма да можем да осъществим тези протоколи качествено и да осъществим стандарта при този недостиг на фрагменти. Всичко друго е диалог на ниско равнище. Няма по какъв начин да бъде изпълнено нещо като няма кой да го изпълни”.

“В незабавна помощ ти си самичък на първа линия. Всичко зависи от твоите знания и храброст. Всяко едно решение взимаш самичък. Тези хора би трябвало да получават съответно възнаграждение, с цел да се попълнят изчезналите бройки”, безапелационен беше Георгиев.

По думите му локалната власт може чисто материално да подкрепи незабавните центрове.

“Лекарите на първа линия са запас, който не можем да разхищаваме”, съобщи той.

Георгиев даде образец с Турция, където един приключил студент преди да работи като доктор в болница, би трябвало да прекара 1-2 години в незабавната помощ. Според него уволнението на един човек не води до дълготрайни последствия за бранша.

“Да се стартират промени в незабавната помощ, с цел да стане привлекателна”, моли Георгиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР