Пандемията не можа да предотврати 2020 година да се нареди

...
Пандемията не можа да предотврати 2020 година да се нареди
Коментари Харесай

ООН: 2020-а е била сред трите най-топли години, регистрирани някога

Пандемията не можа да предотврати 2020 година да се подреди измежду трите най-топли години, регистрирани в миналото, откогато се водят наблюдения, предадоха международните организации. Те цитират отчет на Световната метеорологична организация, която установи, че COVID-19 нанесе вреди на международната стопанска система в кратковременен проект и понижи излъчванията от въглероден диоксид. Но атмосферните концентрации на парникови газове са траяли да порастват. Както предвиждаше организацията през декември, 2020 е била измежду трите най-топли. Ако наклонността продължи, междинните световни концентрации на CO2 могат да доближи 414 частици на милион, даже и повече, през актуалната година. През 2019 те бяха 410 частици на милион. Това число е с 148 % над прединдустриалните равнища, които обгръщат интервала 1850-1900 година

2016-та беше най-топлата година, а равнищата през 2019 и 2020 година бяха толкоз близки, тъй че бе мъчно да се дефинира коя е била по-топла, споделиха експерти от метеорологичната организация. Повишените концентрации от метан също провокират паника, като техният растеж се прави оценка на 260 %. А равнищата на азотен оксид са скочили със 123 %. Генералният секретар на Международната метеорологична организация Петери Талас съобщи, че отчетът още веднъж удостоверява, че климатичните промени не престават, без значение от взетите ограничения, и тази отрицателна наклонност ще продължи с десетилетия. Светът би трябвало да бъде подготвен да се сблъска с рискови климатични събития, които могат да убият милиони хора по света и да нанесат обилни материални вреди, сподели в умозаключение Талас.

" Времето бързо изтича, с цел да можем да реализираме задачите на Парижката конференция, съобщи от своя страна генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. Нужно е да създадем повече, по-бързо и то в този момент " съобщи Гутериш. Учените настояват, че температурите не би трябвало да се покачат с повече от 1,5 градуса по Целзий до края на на столетието, с цел да се избегнат пагубни събития, съгласно Парижкото съглашение. През 2020 година междинните температури са били с 1,2 градуса по-високи, спрямо прединдустриалната ера. Десетилетието от 2011 до 2020 година се оказа най-горещото. Въглеродните излъчвания би трябвало да се понижат с 45 % до 2030 година по отношение на равнищата от 2010 година, с цел да се реализиран набелязаните цели, напомнят организациите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР